Castellers de la Vila de Gràcia | Can Musons C/ Alzina 7, Barcelona, 08024 | (+34) 656 981 153 | info@cvg.cat

BLOG

{{item.foto}}

3a Diada Castellera de la Salut

Els CVG vam actuar el dissabte 11 de maig en motiu de la 3a Diada Castellera de la Salut celebrada a la Plaça Sanllehy. Els CVG vam realitzar: 2p4, 4d7, 5d7, 3d7 i p5

Llegir més
{{item.foto}}

Crònica Blava: Actuacions de rodatge per encarar la primavera

El darrer cap de setmana d’abril va ser intens pels Castellers de la Vila de Gràcia. Dissabte 27 es van desplaçar al barri de Sarrià per participar a la diada de bateig de la colla local, juntament amb els Castellers de Barcelona. Després d’un petit cercavila des de la Plaça de la Vila de Sarrià fins a la Plaça del Consell de la Vila, es va iniciar l’actuació a les 17.00h de la tarda amb un pilar de 4 caminant. En primera ronda van realitzar un 4d7 sense excessives dificultats, per encarar en segona ronda el castell més complicat de la jornada, el 2de7, que tot i ser tot just el segon de l’any, es va mostrar ferm i va presentar bones mides. Un 3d7 i dos pilars de 4 de comiat van tancar l’actuació. L’endemà – dia d’eleccions- tocava desplaçar-se fins a la ciutat d’Igualada per participar al XXIV aniversari dels Moixiganguers d’Igualada, acompanyats també pels Castellers de Sant Cugat. Pel que fa als castells, després de dos pilars de 4 inicials, el tercer 2d7 de l’any va servir per obrir la primera ronda, la seva execució va ser solvent i tranquil·la i la idea dels graciencs es fer-lo de 8 properament. En segona ronda, l’estructura escollida va ser el 4d8 que tot i presentar alguns canvis, va presentar bones mides i va destacar per la seva rapides als pisos superiors. Finalment en tercera i última ronda, un 5d7 nerviós i descarregat amb molt d’esforç va servir per concloure la diada. En ronda de pilars, els graciencs van fer un pilar de 5. 

Llegir més
{{item.foto}}

La prèvia de la diada de la Independència

Corria l’abril de l’any 1870 i el Govern espanyol, liderat pel general Joan Prim, va decidir mobilitzar 40.000 homes per servir a l’Exèrcit. Tot just feia un any que havia esclatat la Guerra dels 10 anys contra Cuba, la primera de les tres guerres d’independència que es van produir, i necessitaven combatents al front de guerra. De seguida, a diversos pobles del pla de Barcelona (Vila de Gràcia, Sants, Sant Martí de Provençals i Sant Andreu del Palomar sobretot) van esclatar revoltes populars i els veïns es van amotinar i aixecar barricades per evitar el reclutament. Només les classes benestants podien lliurar-se’n pagant una quantitat elevada de diners, lluny de l’abast de les classes populars. Sabien que el reclutament via sorteig era una gran injustícia i un bitllet a una mort quasi segura lluny de casa. Així doncs, a la Vila de Gràcia hi va haver una forta revolta popular veïnal per combatre les tropes militar que assetjaven la població. Els enfrontaments es van allargar del 4 al 9 d’abril, amb un balanç de 27 graciencs morts. De manera icònica, va perdurar la imatge de la campana Marieta del campanar de la Vila, que ininterrumpidament no va parar de sonar en tot el conflicte cridant al sometent. Aquest episodi històric conegut com la Revolta de les Quintes a la Vila de Gràcia, des de fa uns anys que es commemora amb l’organització un seguit d’actes. A banda de la representació històrica organitzada pels Trabucaires de Gràcia i de la diada els Bastoners de Gràcia, se celebra una diada castellera que enguany arriba a la dissetena edició. És una actuació que ha servit als Castellers de la Vila de Gràcia per portar els primers castells de 8 a casa, com per exemple l’any 2013 amb el 3d8; el 2014 amb la tripleta de 8 més matinera de la història o el 2015 ajuntant els dos bàsics de 8 amb el 7d8. Enguany l’objectiu és estrenar el primer 4d8 de l’any, així com també el primer 2d7 i portar un castell de rodatge de tronc i pinya com el 7d7. La jornada castellera s’iniciarà el diumenge 14 d’abril a les 11.00h del matí amb l’aixecament d’un pilar a l’antiga a la Plaça de la Vila. Tot seguit, arrencarà un cercavila amb les Colles de Cultura Popular fins a la Plaça de la Revolució i a les 12.00h començarà l’actuació castellera. A banda de la colla local, hi participaran els Castellers de Sant Cugat i els Moixiganguers d’Igualada. Després de l’actuació hi ha convocat un dinar de tupper a Can Musons i a partir de les 17.30h l’actuació del grup musical Pascual i els desnatats, emmarcats dins la festa temàtica de les “Quintes CVG”.

Llegir més
{{item.foto}}

Diada de les Colles de Cultura de Gràcia 2019

El passat dissabte 30 de març, els CVG vam actuar a la Plaça de la Vila en motiu de la Diade de les Colles de Cultura de Gràcia. Els CVG vam realitzar: p4 i 4d6

Llegir més
{{item.foto}}

Diada de Santa Madrona al Poble Sec

El passat diumenge 17 de març els Castellers de la Vila de Gràcia ens vam desplaçar al barri de Poble Sec per actuar a la diada castellera de Santa Madrona, celebrada a la plaça del mateix nom. L’actuació, organitzada per la colla local -els Castellers de Poble Sec- commemora la festivitat de la tercera i més desconeguda patrona de la ciutat. La tercera colla participant van ser els Castellers de Sabadell. Després dels respectius pilars de 4 de benvinguda, en primera ronda vam alçar el tercer 5d7 del curs, que després d’un peu desmuntat, es va completar sense complicacions. En segona ronda, l’objectiu era el 4d7 amb agulla però el castell de seguida es va deformar i per evitar ensurts, el vam desmuntar quan la canalla ja s’enfilava. Per asserenar els ànims, en tercera ronda escollíem un plàcid 4d7. Finalment en ronda de repetició tornàvem a provar el 4d7 amb agulla, presentant aquest cop bones mides i descarregant-se amb solvència. En ronda de pilars, vam concloure l’actuació amb un pilar de 5. 

Llegir més
{{item.foto}}

Crònica Blava: Diada de Sant Medir 2019

El passat diumenge 10 de març es va celebrar la diada castellera de Sant Medir a la Plaça de Cal Muns del santsenc barri de la Bordeta. L’actuació va tenir la particularitat d’iniciar-se a la 13.00h del migdia i de fer-se a “l’antiga”, és a dir, en un temps aproximat d’una hora, les colles havíem d’enlairar els castells sense haver de seguir un ordre individual d’actuació. Acompanyant els Castellers de Sants - que enguany exercien d’amfitrions -  hi vam participar els Castellers de la Vila de Gràcia, els Castellers de Sant Cugat, i per primer cop, els Castellers de Sarrià. Els de Gràcia vam completar un 4d7 en primera ronda, un 5d7 a la segona i per últim, un 4d7 amb l’agulla. Per concloure férem un pilar de 5. La propera actuació dels graciencs serà la diada de Santa Madrona el diumenge 17 de març a les 12.00h a la plaça homònima del Poble Sec.  

Llegir més
{{item.foto}}

La prèvia de la Diada de Santa Eulàlia

Corria l’any 1687 i una plaga de llagostes assolava la ciutat de Barcelona. El Consell de Cent va prometre a la Mare de Déu de la Mercè nomenar-la patrona si aconseguia foragitar la desgràcia. I així va ser. Des de llavors que Barcelona té dues patrones. Pels volts del 12 de febrer té lloc la celebració de les Festes de Santa Eulàlia. La coneguda com festa major d’hivern aplega tot de mostres de cultura popular i tradicional pel centre de la ciutat comtal. La diada castellera té lloc el diumenge més proper al 12 de febrer i hi participem totes les colles barcelonines. És una actuació particular perquè s’inicia a les 11.00h del matí i el format és a l’antiga; les colles tenen 90 minuts per completar els seus castells, sense rondes ni ordre establert, d’aquesta manera cadascú és lliure d’anar enlairant les seves construccions quan desitgi. Per la majoria de colles és una actuació de rodatge, d’inici de temporada. Els Castellers de la Vila de Gràcia portem castells de 7, normalment el 3 o el 4d7 (algun cop amb agulla dins), acompanyats del 5d7 i 7d7.   Així doncs, diumenge 10 de febrer encarem la segona actuació de la temporada 2019. L’hora de la convocatòria és a les 10:15h a la Plaça Nova de la Catedral per dirigir-nos en cercavila a la Plaça de Sant Jaume.

Llegir més
{{item.foto}}

Foguerons de Sa Pobla a Gràcia 2019!

El darrer dissabte de gener és sinònim de Foguerons de Sant Antoni a la Vila de Gràcia. Des de fa 27 anys, que se celebra aquesta festa importada de Mallorca que barreja música i cultura popular, gastronomia i foc en diferents carrers i places de Gràcia. Pels Castellers de la Vila de Gràcia suposa la rentrée a l’activitat castellera i la primera actuació de l’any. Així doncs, el primer castell que vam fer va ser un 5d6 de lluïment a la plaça de la Vila, per continuar tot seguit en cercavila direcció a la plaça Virreina. Durant el recorregut vam poder completar 3 pilars de 4, així com també un 3d6 a Puigmartí cantonada amb Torrijos. Finalment, a la plaça Virreina vam concloure la nostre participació amb un 4d6. Primeres sensacions i retrobament amb la faixa, després d’uns mesos de descans. La propera actuació serà el dia 10 febrer a les 11.00h a la plaça Sant Jaume, en el marc de les Festes de Santa Eulàlia.

Llegir més