Castellers de la Vila de Gràcia | Can Musons C/ Alzina 7, Barcelona, 08024 | (+34) 656 981 153 | info@cvg.cat

CONSTRUCCIÓ D'UN CASTELL

ANEM A BASTIR UN TRES DE VUIT

En tot castell, en primer lloc s'han d'agafar els baixos. Tres baixos s'agafen pels braços i comproven que el castell estigui ben quadrat. Aleshores s'agafen al seu darrera els contraforts, per evitar que el castell es deformi. Les agulles entren a l'interior del quatre amb els braços alçats, les crosses es col.loquen a sota de cada baix, els primeres mans, mans laterals i vents es col.loquen al seu lloc, i de mica en mica tota la resta de la pinya es va agrupant al seu darrera.

Quan tot això ha succeït, és el moment en què els segons pugen a sobre de la pinya, cadascun se situa a sobre del seu baix corresponent i s'agafen pels braços. La pinya els ferma les natges. Comproven que el castell continuï ben quadrat i els terços pugen a sobre seu; s'agafen i fan una última comprovació que el castell no estigui deformat. En cas d'estar bé, diuen "amunt" i comencen a pujar els quarts. És en aquest instant que comença a sonar el so de les gralles i el tabal, la qual cosa significa que l'intent és vàlid, ja no es poden fer enrera. Si els terços no s'haguessin trobat ben col.locats, haurien tirat avall i les gralles no haurien tocat; s'hauria desmuntat el castell i, passats uns minuts, s'hauria tornat a provar.

Reprenem el castell. Els quarts pugen i es col.loquen a sobre els terços. Els quints ja són sobre la pinya i comencen l'ascensió, moment en què la canalla puja a dalt de la pinya. Els quints es col.loquen i pugen els quatre membres del pom de dalt. Primer entren els dosos, cadascun per la rengla oposada. S'alcen els dosos, s'agafen entre ells tancant el castell. Tot seguit l'aixecador puja pel costat d'un dels dosos i s'alça fins a posar-se eixancarrat a sobre dels dosos. L'enxaneta també puja fins a dalt de tot, travessa per sobre de l'aixecador i en el moment culminant, aixeca un braç: fa l'aleta. El castell està carregat.

Per què en diem tres de vuit? Doncs, perquè fins a l'alçada de quints, hi ha tres castellers a cada pis, comptant des dels baixos que toquen de peus a terra. Els dosos -que són dos- estan al sisè pis, l'aixecador és el setè i l'enxaneta el que fa vuit: tres de vuit.

Tornem al castell. S'ha assolit la primera fita: coronar el castell. Ara cal descarregar-lo. L'enxaneta ha travessat el castell i baixa per la banda oposada d'on ha pujat. Immediatament, l'aixecador fa el mateix per l'altra costat. Quan són fora, els dos dosos també descendeixen i de mica en mica van baixant pis per pis fins que ja només queden els segons a sobre la pinya i aquesta es desfà. El castell ha estat descarregat.