Castellers de la Vila de Gràcia | Can Musons C/ Alzina 7, Barcelona, 08024 | (+34) 656 981 153 | info@cvg.cat

HISTÒRIA DELS CVG

HISTÒRIA DE LA COLLA

Història de la Colla

Els castells a Gràcia no són una cosa nova, sinó que hi ha referències històriques que daten ja des de finals del segle XIX fins a principis dels anys trenta del segle XX. Cap el 1890 es va constituir una colla formada per gent procedent del camp de Tarragona que migraren en motiu de la crisi de la fil·loxera, els Xiquets de Gràcia. Possiblement, aquests nous graciencs van trobar, en l'ambient popular de la llavors encara Vila de Gràcia, l’atmosfera propícia per desenvolupar-hi l’activitat castellera en forma de colla local.

ELS CAPS DE COLLA

Durant tota la nostra història, hem tingut diversos caps de colla que han guiat l'activitat principal dels CVG: els castells.

ELS PRESIDENTS

Durant tota la nostra història, diverses persones han estat al capdavant de l'associació dels Castellers de la Vila de Gràcia representant-nos institucionalment i portant la gestió de la colla.

PRIMERS CASTELLS ASSOLITS

Primers castells assolits

Tothom qui ha format part de la colla en algún moment ha sigut part important en cadascún dels castells que la colla ha assolit al llarg dels anys.

LOCALS D'ASSAIG

Locals d'assaig

Els Castellers de la Vila de Gràcia han tingut com a local d'assaig diferents espais de la Vila entre els que es poden destacar l'Escola Josep Maria Jujol, L'Artesà de Gràcia i l'antiga Escola OSI i l'Escola Reina Violant.

Després de molts anys de feina per aconseguir tenir un local propi d'assaig, l'1 de juliol del 2012 inaguravem Can Musons, local social i d'assaig de la colla, situat al carrer Alzina núm 7.

ALTRES INFORMACIONS

Des de l'any 1998 els Castellers de la Vila de Gràcia produeixen l'emissió del programa de ràdio de contingut casteller "Terços amunt!", dins les ones de Ràdio Gràcia (107.7 FM). Aquest programa va ser guardonat amb el premi Vila de Gràcia 2010.

També disposem d'un butlletí intern anomenat “si no aguantes... no t'hi fiquis”, conegut popularment com el “SiNo, que aporta informació interna de la colla, setmanalment, des de el 2001.

“L'Espadat” era una revista que recollia trimestralment informació de les activitats castelleres i extracastelleres de la colla, malauradament va desaparèixer el 2004. En la celebració del seu 15è Aniversari, es va recuperar un número especial d'aquesta publicació.

L'activitat extracastellera més important que duen a terme els Castellers de la Vila de Gràcia és l'organització, des de l'any 2001, del guarniment de la Plaça de la Vila de Gràcia en el marc de la Festa Major de Gràcia del 15 al 21 d'agost.

Els Castellers de la Vila de Gràcia formem part del les CCCG (Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia), de la CCCCB (Coordinadora de Colles Castelleres de la Ciutat de Barcelona) i de la CCCC (Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya).