Castellers de la Vila de Gràcia | Can Musons C/ Alzina 7, Barcelona, 08024 | (+34) 656 981 153 | info@cvg.cat

HISTÒRIA DE LA COLLA

Història de la Colla

Els castells a Gràcia no són una cosa nova, sinó que hi ha referències històriques de la seva presència que daten des de finals del segle XIX fins a principis dels anys trenta del segle XX. Cap el 1880 es va constituir una colla formada per gent procedent del camp de Tarragona que migraren en motiu de la crisi de la fil·loxera, els Xiquets de Gràcia. Possiblement, aquests nous graciencs van trobar, en l'ambient popular de la llavors encara Vila de Gràcia, l’atmosfera propícia per desenvolupar-hi l’activitat castellera en forma de colla local.

Els castells a Gràcia no són una cosa nova, sinó que hi ha referències històriques de la seva presència que daten des de finals del segle XIX fins a principis dels anys trenta del segle XX. Cap el 1880 es va constituir una colla formada per gent procedent del camp de Tarragona que migraren en motiu de la crisi de la fil·loxera, els Xiquets de Gràcia. Possiblement, aquests nous graciencs van trobar, en l'ambient popular de la llavors encara Vila de Gràcia, l’atmosfera propícia per desenvolupar-hi l’activitat castellera en forma de colla local.

Es té constància que aquesta colla va actuar com a mínim des de la dècada dels 80 del segle XIX, entre el 1900 i el 1910 i en la tercera dècada del segle XX. La majoria d’actuacions les van realitzar durant la Festa Major de Gràcia.

INICIS

Tanmateix la història dels actuals Castellers de la Vila de Gràcia va començar a mitjans dels anys 1990, quan un grup de joves de l'Agrupament Escolta de Sant Joan de Gràcia, aficionats als castells, van comencar a parlar de la possibilitat de crear una colla castellera. Aquesta idea va prendre cos quan van decidir-se a fer la primera reunió l'octubre de 1996 i començar a fer córrer també les primeres veus. D'aquesta manera es va convocar el primer assaig pel 23 de novembre d'aquell mateix any a la Plaça del Sol, el qual ja va reunir una trentena de persones.

La primera aparició pública de la nova colla gracienca va ser el febrer del 1997 en motiu de la diada castellera de Santa Eulàlia a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, on hi vam aixecar dos pilars de 4. La primera actuació a la plaça Rius i Taulet (actualment plaça de la Vila de Gràcia), considerada com la plaça pròpia de la colla, va ser el març d’aquell mateix any i va convocar una seixantena de castellers: s’hi van realitzar diversos pilars i castells de cinc nets.

ELS PRIMERS CASTELLS

La presentació oficial al món casteller va ser el 4 de maig de 1997. Apadrinats pels Castellers de Terrassa, els Castellers de Sants i els Castellers de Sant Andreu de la Barca, vam descarregar els primers castells de 6 (4de6, 3de6, 4de6a). Aquesta primera temporada va ser una època d’alts i baixos importants, tot i que el treball realitzat tot l’any va donar finalment els seus fruits amb la consecució d’un castell de set pisos, el 4 de 7, en motiu de la Diada de la Colla el 23 de novembre.

La bona trajectòria que va demostrar la Colla durant els primers anys de vida, i gràcies a la implicació demostrada dins del panorama festiu de Gràcia va fer que ens concedissin el 1999 la Medalla d’Honor de Barcelona.

EL PAS DELS CASTELLS DE 7 ALS CASTELLS DE 8

En els anys següents la colla de Gràcia va anar evolucionant positivament consolidant-se com a colla de 7, fins que el 6 d'octubre de 2002, en motiu del XIX Concurs de castells de Tarragona, vam carregar el primer 4 de 8 de la nostra història, després d'haver descarregat, també, el nostre primer 2 de 7 a la ronda anterior.

La Colla va haver d’esperar gairebé un any per veure finalment descarregat el Carro Gros, aconseguit durant la Festa Major del 2003.

La consolidació com a colla de 8

Després d’aquests èxits dels anys 2002 i 2003, la Colla va estar set temporades sense aconseguir cap fita nova. El 4 de 8 arribava cada any, però amb molta dificultat, per això la tècnica de l’any 2010 es va plantejar com a objectiu canviar aquesta dinàmica.

La decisió en que es va afrontar el següent objectiu lògic, el 3 de 8, va donar els seus fruits en forma de 4 de 8, ja que els assajos decidits del 3 li van treure molta pressió al 4. El 2010 es van fer mes 4 de 8 que mai fins llavors en la història de la colla, va deixar de ser un os dur de rosegar, i la gran recompensa va arribar per la Mercè d’aquell any quan vam carregar el nostre primer 3 de 8. Al final de la temporada 2010, a Granollers, finalment aconseguíem descarregar el 3 de 8, després de set anys de sequera.

Les tres temporades següents van significar un salt important en la nostra consolidació com a colla de vuit. Cada any aconseguíem descarregar més 4 de 8 que l’anterior, i el 3 de 8 va deixar de ser una fita inassumible. Aquesta bona dinàmica en la gamma bàsica de 8 va donar finalment els seus fruits, ja que el 2011 vam poder carregar el nostre primer 2 de 8 amb folre.

Malgrat el 2 de 8 amb folre també es mostrés un os dur de rosegar, el 2013 tot va començar a canviar. El mes de maig vam descarregar (per fi) el primer 2 de 8 amb folre i els mesos següents els castells de la gamma alta de vuit més importants: el 5 de 8 (Reus), el 4 de 8 amb l'agulla (Vilafranca), i el pilar de 6, durant la Mercè.

Els primers castells de 9

El 2013 encara tenia una darrera sorpresa reservada. El treball continuat del 3 de 9 amb folre als assajos, que ja havíem intentat sense èxit durant el Concurs del 2012, van donar els seus fruits a finals d'octubre del 2013, quan el vam poder carregar per la Diada del Roser a Vilafranca del Penedès, castell que descarregaríem a Granollers quinze dies després. El 3 de 9 amb folre va ser la cirereta d'una excepcional temporada que ens va valer el reconeixement com a Colla de la Temporada en la celebració de la Nit de Castells del 2014.

La conquesta del 3 de 9 amb folre va significar un nou punt d’inflexió, ja que el 2014 va donar-nos moltes sorpreses agradables. A la Diada de Festa Major de Gràcia d’aquell l'any van descarregar el primer 4d9 amb folre del nostre historial. Aquella no va ser l'única estrena de la temporada 2014 ja que també vam descarregar a la Diada de la Mercè el nostre primer 3 de 8 amb l'agulla, acompanyats del 3 de 9 amb folre i el 4 de 9 amb folre. Aquesta mateixa actuació, anomenada Tripleta Gracienca, que vam repetir a la XXV edició del Concurs de Castells de Tarragona, ens va valer la cinquena posició en aquest certamen. La millor de la nostra història, i la millor que mai fins llavors havia fet una colla de la ciutat de Barcelona.

El 2014 va ser un nou any excepcional per a nosaltres, ja que vam aconseguir altre cop tres castells nous: el 4 de 9 amb folre, el pilar de 7 amb folre i el 3 de 8 amb l’agulla. A més vam descarregar l’anomenada Tripleta màgica en dues ocasions (Festa Major de Gràcia i Diada de la Colla); la Tripleta màgica (una actuació composta de 3 i 4 de 9 amb folre, més el 5 de 8) és considera una actuació de mèrit molt valorada dins del món casteller. Aquella temporada, com dèiem, excepcional, ens va tornar a valer el reconeixement com a Colla de la Temporada en la Nit de Castells del 2015, reconeixement que aquell any vam compartir amb els Nens del Vendrell.

El 2015 i el 2016 han valgut per consolidar-nos com a colla de nou i com a una de les 10 millors colles del panorama casteller.