Castellers de la Vila de Gràcia | Can Musons C/ Alzina 7, Barcelona, 08024 | (+34) 656 981 153 | info@cvg.cat

LA GRALLA I EL TABAL

La gralla és un instrument tradicional català de vent-fusta i de canya doble que podem trobar en festes populars acompanyant a gegants, bastoners, castellers…etc; o bé com a grup propi en concerts i balls de gralla.

El tabal és un instrument tradicional de percussió. Tothom sap què és un tambor però el tabal tradicional de gralla només acompanya rítmicament a aquest instrument de vent-fusta.

Dins el món casteller la música hi juga un paper molt important i existeix un repertori propi només per als actes castellers. Les peces més característiques són:

  • El Toc de Castells: Indica a cada moment l’evolució del castell. La melodia és molt semblant per a totes les colles castelleres, però cadascuna d’elles l’ha personalitzat amb els anys i li ha aportat alguna o altra petita variació.
  • El Toc de Vermut: és una peça, que com el seu nom indica es toca a l’hora del vermut, que vindria ser al final de l’actuació. En moltes ocasions, les colles castellers participants en una actuació, toquen juntes per donar per finalitzat l’acte.
  • El Toc d’entrada a plaça: En alguns casos, abans de començar l’actuació castellera, les colles entren amb un pilar caminat a la plaça, és en aquest moment on sona aquesta peça.

Però el món de la música tradicional ofereix als grallers i tabalers un ampli repertori, a part del casteller, que es pot interpretar en cercaviles, trobades i actuacions.