Castellers de la Vila de Gràcia | Can Musons C/ Alzina 7, Barcelona, 08024 | (+34) 656 981 153 | info@cvg.cat

BLOG

{{item.foto}}

Comte Dràcula

Tipus: Personatge de ficció basat en un personatge real Origen: Irlandès Creador/a: Bram Stoker i Pierre Falké Any: 1897 Forma d’aparició: Novela   Dràcula és un personatge protagonista de la novel·la homònima escrita per Bram Stoker. Aquest, es va inspirar en un príncep romanès de nom Vlad Draculea i de llegendes centreeuropees sobre vampirs.   “La novel·la comença amb Jonathan Harker, un advocat anglès, que viatja cap a Transsilvània per tancar un negoci de compra de propietats a Londres efectuada pel comte Dràcula. Jonathan és rebut amb hospitalitat pel comte, que sembla un ancià amable però excèntric, orgullós dels seus avantpassats. Amb ell manté llargues xerrades sobre Londres i els seus costums fins que surt el sol, moment en el qual el Dràcula sempre es retira. Al llarg dels dies Jonathan comença a veure coses estranyes, com ara que el comte no menja mai, no es reflecteix als miralls i que baixa per les parets del seu castell aferrant-s'hi amb les ungles. En unes estances del castell és atacat per tres dones, que li haurien xuclat la sang si no arriba a ser per la intervenció de Dràcula. Finalment Jonathan descobreix que el comte dorm dins d'una caixa, en estat de mort aparent, i té indicis que s'alimenta de sang. Dràcula abandona el castell per traslladar-se a Londres i deixa Jonathan a mercè de les tres vampiresses. S'emporta caixes plenes de terra sagrada del seu país, per amagar-s'hi. Jonathan decideix abandonar el castell a la desesperada, encara que li costi la vida.” Més info

Llegir més
{{item.foto}}

Emperadriu Sissí

Tipus: Personatge real.   Origen: Alemània Creador/a: De la pel·lícula:  Any:  Forma d’aparició: Pel.lícula i novel·la   L'emperadriu Sissí, també coneguda com a Elisabet d'Àustria, va ser una figura històrica molt coneguda i fascinant. Nascuda el 24 de desembre de 1837 a Munic, Alemanya, com a princesa Elisabet ducal de Baviera, va casar-se amb l'emperador d'Àustria Francesc Josep I el 1854, convertint-se així en l'emperadriu d'Àustria i reina de Hongria i Bohèmia.   Sissí va destacar per la seva bellesa, intel·ligència i personalitat enigmàtica. Era una dona culta, amb gran interès per la poesia, la música i les arts. Tot i això, va tenir una vida complexa i sovint tràgica. Va tenir dificultats per adaptar-se a la rigidesa i les normes de la cort imperial i va buscar escapar-se d'aquesta vida, buscant llibertat i independència.   Sissí es va convertir en un ícone de la moda i la seva imatge es va popularitzar a tot Europa, la qual cosa la va convertir en una de les primeres "celebritats" de la seva època. No obstant això, en la intimitat, va enfrontar-se a nombrosos problemes personals, incloent-hi conflictes amb la seva sogra, l'arxiduquessa Sofia, i les seves pròpies tragèdies familiars.   La seva mort va ser igualment tràgica. L'emperadriu Sissí va ser assassinada el 10 de setembre de 1898 a Ginebra, Suïssa, per un anarquista italià anomenat Luigi Lucheni.

Llegir més
{{item.foto}}

Família Ulises

Tipus: Il·lustració Origen: Espanya Creador/a: Marí Benejam i Ferrer Any: 1945 Forma d’aparició: Còmic TBO -Editorial Bruguera   La família Ulises es integrada per 7 membres: El pare (Ulises)  La mare (Doña Sinforosa) La filla gran (Lolín) Els fills petits (Merceditas i Policarpito) Àvia materna (Doña Filomena) El gos (Tresky)   En els capítols de la sèrie de dibuixos animats, es relaten les aventures de la familia Ulises. Una família barcelonina que se les empesca per sobreviure a l'època de postguerra.

Llegir més
{{item.foto}}

Frankenstein

Tipus: Personatge de ficció Origen: britànic Creador/a: Mary Shelley Any: 1818 Forma d’aparició: Obra literària   Frankenstein, és un savi inventor i científic que es dedica a fer experiments. En un dels seus experiments, dona vida a un ésser que ha estat creat per diversos membres que recupera de cadàvers. D'aquesta unió en surt un monstre solitari, de dimensions desproporcionades i de grans mides. Tal és que, ningú l'accepta, tothom l'hi té por i acaba sent odiat. El monstre té molta ràbia per com és tractat. Un dia, estant amb el germà del científic i la seva futura esposa els mata per venjança. Aquí comença una incansable persecució per tal de posar fi a la seva vida. Més info (video)

Llegir més
{{item.foto}}

Guillem Brown

Tipus: Personatge de ficció basat en personatge real. Origen: Anglès Creador/a: Richmal Crompton Lamburn Any: 1922 Forma d’aparició: llibre estil tbo   Guillem Brown, és el fill petit d'una família mitjana que viu en un petit i bonic poble d'Anglaterra. Durant les seves històries demostrar com n'està de cansat que ni a casa, ni a l'escola el comprenguin i com detesta les normes d'etiqueta i comportament de la societat anglesa. Això el porta a voler fugir sempre de les obligacions que socialment l'hi toquen a la seva edat. Té un grup d'amics, els quals s'anomenen Proscritos, amb ells volta pels llocs a la cerca d'aventures i entremaliadures que fan volar la seva imaginació i creativitat, per tal de sortir de la vida quotidiana. Quasi sempre, aquestes escapades i entremaliadures acaben amb esbroncada per part dels pares de Guillem Brown. El personatge de Guillem Brown, però, està inspirat en un personatge real, el capità Guillermo Brown.

Llegir més
{{item.foto}}

Guillem Tell

Tipus: Personatge humà de ficció-Folklòric Origen: Uri - Suïssa Creador/a: Mite popular Any: 1300 aprox. Forma d’aparició: Llegenda històrica    Guillem Tell representa un guerrer (Ballester) que va lluitar a la guerra d'independència de Suïssa al s. XIV. Tenia molt bona punteria, fet que el faci ser el millor ballester de l'època. Guillem Tell desafia l'autoritat del governador, ja que aquest vol obligar-lo a saludar al seu barret i Tell s'hi nega. Llavors el governador l'obliga a llençar una fletxa que travessi una poma situada sobre el cap del seu propi fill. Tell fa travessar la fletxa a la perfecció. Tot i això, Tell és tancat a la presó d'on aconsegueix escapar i matar el governador. Aquesta història es tracta d'una llegenda, significa una lluita dels cantons suïssos contra imperi dels Habsburg. Més info (vídeo)

Llegir més
{{item.foto}}

Gulliver

Tipus: Personatge de ficció dins el llibre "Els viatges de Gulliver” Origen: Irlandès  Creador/a: Jonathan swift Any: 1726 Forma d’aparició: Obra literària    Gulliver és el protagonista de les històries del llibre els Viatges de Gulliver. En aquest llibre, Gulliver és un cirurgià i, en el viatge final, capità de vaixell. Durant el llibre, fa 4 viatges, els quals en tots, acaba en indrets on hi ha civilitzacions estranyes. En el primer viatge, se salva d'un fatal naufragi. Neda fins a les platges d'una illa on cau rendit en un son profund a causa del cansament. Aquesta illa és l'illa de Liliput, on tots els seus habitants, són diminuts. En el segon, el país de Brobdingnag, són gegants. A Laputania, la tercera parada, els laputans són uns habitants seriosos, espirituals i honorables, aquests, intenten convertir les coses en el que no són: gel en pólvora o cogombres en rajos de sol. Finalment, en el seu quart viatge coneix els Yahoo, amb humans simiescos, ximples i grollers, que intenten matar-lo, però és salvat pels houyhnhnms, els cavalls, que són els éssers racionals de l'illa.   El llibre, a més d’explicar aventures, també és una crítica contra la societat del moment i les decisions preses per l’ésser humà. A més, les seves històries són una manera de transmetre un missatge: no s’ha de jutjar les persones per la seva aparença. Més info (vídeo)

Llegir més
{{item.foto}}

Home Llop

Tipus: Personatge humà-zoomòrfic  Origen: Abans edat mitjana Creador/a: Mite popular Any: Abans edat mitjana - auge edat moderna Forma d’aparició: Imaginari popular - novela   L'home llop és un personatge típic del folklore i de la mitologia que, per diversos motius es pot transformar d'home a llop. Pot fer-ho de manera voluntària o involuntària per algun tipus de malefici. Obté un aspecte pelut, grotesc i espantadís. Es mou de nit i és caníbal. Sembla el mite original de l'home-llop va aparèixer a l'edat mitjana o abans, en poblats indoeuropeus s'assimilava l'home-llop als caçadors del poblat. Se l'associava sovint amb el dimoni i el podem trobar en certs contes infantils com Blancaneu i Rosaroja. També el trobem al cinema en pel·lícules de terror. En època moderna s'introdueix la idea que, la transformació d'home a llop es dona en nit de lluna plena, i que per matar-lo, cal disparar-li una bala de plata. Més info (vídeo)

Llegir més