Castellers de la Vila de Gràcia | Can Musons C/ Alzina 7, Barcelona, 08024 | (+34) 656 981 153 | info@cvg.cat

BLOG

{{item.foto}}

Reis d'Orient

Tipus: Personatge de folklore-llegendaris-bíblics Origen: Religió Cristiana Creador/a: Religió Cristiana Any: entre 750 a. C. y 110 d. C. Forma d’aparició: Llibre - La bíblia    Segons la religió cristiana els tres reis d’orient van anar a veure al messies recent nascut a l’establia de Betlem guiats per un estel. No està molt clar l’origen d’aquests tres reis ni si eren mags. Es diu que els tres reis eren d’ètnies diferents (amb el número 3 es representa a la Santa Trinitat, les tres edats de l’ésser humà o els 3 continents del món antic) i van portar diferents presents al nen Jesús: Melcior va oferir or, Gaspar encens i Baltasar mirra.   En la tradició catalana, cada 6 de gener, es celebra el dia dels Reis Mags on els nens i nenes de la família reben regals que han portat els reis amb els seus camells. Durant les festes nadalenques sempre hi ha representació dels tres reis a les cases catalanes, per exemple als Pessebres, als Pastorets o a la cavalcada de la nit de reis.   La importància de la tradició dels Reis a Catalunya, és degut a que la llegenda es va propagar i engrandir sota el regnat de Carlemany qui va regnar a la Marca Hispànica, territori que més endavant evolucionaria als regnes cristians d’Aragó i Catalunya.    Spoilers aqui 

Llegir més
{{item.foto}}

Roberto Alcázar i Pedrín

Tipus: Personatge de còmic Origen: Valencià Creador/a: Eduardo Vañó Pastor Any: 1940 Forma d’aparició: Còmic - Editorial Valenciana   Roberto Alcázar i Pedrín, rebien encàrrecs de gent de classe alta amb l'objectiu d'atrapar alguns malfactors. D'aquesta manera es volia inculcar als infants de l'època la necessitat de complir la llei. També exerceix la professió de periodista i d'agent de la "interpol". Pedrín és un home descobert per Alcázar en les primeres històries. El descobreix com a polissó en un transatlàntic i el fa ajudant seu, tot fent-li de "tutor". Aquest, en un inici és una persona bastant desastre i baga. El personatge dona un caire més còmic a les històries. Més info (vídeo)

Llegir més
{{item.foto}}

Simbad

Tipus: Personatge de ficció Origen: Àrab Creador/a: Tradició oral àrab  Any: segle IX Format aparició: Oral + Llibre   És un famós personatge de la literatura àrab i una de les històries més conegudes del recull de contes titulat "Les mil i una nits" (o "Les nits àrabs"). Aquesta obra és una compilació de contes i històries del món àrab que va sorgir al segle IX i va ser traduïda a diferents idiomes.   Simbad el mariner (o Simbad el marí en algunes versions) és un aventurer i comerciant marítim de Bagdad, la capital de l'antiga Mesopotàmia. La seva història, narrada en diverses nits a la reina Sherazade, descriu els seus set viatges marítims plens d'aventures, perills i encontres amb criatures mítiques i personatges misteriosos.   En cada viatge, Simbad s’enfronta a diferents desafiaments com monstres marins, pirates, illes encantades i altres situacions perilloses. Tot i així, gràcies a la seva intel·ligència, enginy i destresa, Simbad sempre aconsegueix superar les dificultats i tornar a casa amb riqueses i coneixements adquirits durant els viatges.   La història de Simbad ha captivat audiències durant segles i s'ha convertit en un dels personatges més icònics i reconeguts de la literatura àrab i de la cultura popular mundial. La figura de Simbad representa l'esperit de l'aventura, el coratge i la superació de les adversitats en el món àrab i més enllà.

Llegir més
{{item.foto}}

Snoopy i el seu secretari Emili

Tipus: Personatge zoomòrfic fictic Origen: estatunidenc Creador/a: Charles Monroe Schulz Any: 1950 Forma d’aparició: Tira cómica “Peanuts“   Snoopy és conegut per ser el gos mascota de Charlie Brown, un altre personatge principal de "Peanuts". Tot i ser un gos, Snoopy té una personalitat i una imaginació molt vívida. Passa la major part del seu temps dormint a la seva caseta, que en la seva imaginació es converteix en diferents llocs i situacions, com un pilot d'avió de combat, escriptor de novel·les famós, esportista i molts altres. També té un amic ocell anomenat Emili (originalment anomenat Woodstock), amb qui comparteix aventures. Més info (vídeo)

Llegir més
{{item.foto}}

Superman

Tipus: Personatge de ficció Origen: estatunidenc Creador/a: Joe Shuster i Jerry Siegel Any: 1938 Forma d’aparició: Revista Action Comics - Editorial DC Comics   Superman és considerat un dels primers superherois i un dels més icònics i reconeixibles de tots els temps. El nom real de Superman és Clark Kent, un periodista que treballa al diari Daily Planet a la ciutat fictícia de Metropolis. No obstant això, Clark Kent és només la identitat secreta de Superman. Quan es posa el seu icònic vestit, esdevé Superman, un ésser amb superpoders com la força sobrehumana, la velocitat, la invulnerabilitat i la capacitat de volar.   La història de Superman narra com va ser enviat des del seu planeta natal, Krypton, a la Terra com a nadó, just abans que el seu món natal fos destruït. Va ser adoptat per la família Kent i va créixer a Kansas com Clark Kent. Va decidir utilitzar els seus poders per protegir el món i combatre la injustícia. El taló d'Aquil·les de Superman és la kryptonita.    Superman ha estat protagonista de nombrosos còmics, sèries de televisió, pel·lícules i altres mitjans de comunicació. El seu llegat com a superheroi ha perdurat durant dècades i ha influït en la cultura popular i en la imatge dels superherois en general. Degut a la seva fama, molts personatges moderns s’han inspirat en la seva figura i vestimenta. Més info (vídeo)

Llegir més
{{item.foto}}

Tarzan i la mona Chita

Tipus: Personatge zoomòrfic fictici Origen: Estatunidenc Creador/a: Edgar Rice Burroughs  Any: 1929 Forma d’aparició: Revista i posteriorment, llibre i pel·lícula   El personatge de Tarzan va aparèixer per primer en unes historietes de la revista Pulp All Story Magazine, poc després es va publicar una novel·la amb el nom "Tarzan" on n'era el protagonista. El 1918 va fer el salt a la gran pantalla a través d'una pel·lícula amb actors i actrius. Més endavant, també ha passat a ser un dibuix animat. També va ser protagonista de diverses històries radiofòniques entre el 1932 i el 1953.   La història comença quan, durant una expedició a la jungla africana, John i la seva dona moren a causa d'un accident en helicòpter. Ells, havien anat aquell indret, ja que estan investigant un lloc on 70 milions d'anys abans havia caigut un meteorit. Aquest meteorit hauria generat uns minerals que poden resoldre els problemes energètics del món. L'únic supervivent de l'accident és el fill petit de la parella, en J.J, el qual se'l coneix com a Tarzán. Un grup de goril·les troba el petit J.J i l'adopta com si fos un dels seus, Tarzán creix enmig de la jungla, amb les seves lleis i sense tenir contacte amb l'ésser humà. Un cop sent jove, coneix a Jane Porter, una ecologista que viatja a l'Àfrica enviada i enganyada per un magnat. És enviada allà per buscar el valuós meteorit, si el trobessin, destrossaria un indret mai tocat per l'home. Aquí comença la lluita de Tarzán, a la que haurà de protegir el seu indret i defensar Jane, que es convertirà en la dona que estima.   La Chita (o Cheetah) és un ximpanzé que es converteix en la millor amiga i companya de Tarzan. És un personatge juganer, lleial i intel·ligent. A través de les diferents obres de Tarzan, la Mona Chita té un paper important en les aventures del protagonista, ajudant-lo en moltes ocasions i establint un fort llaç d'amistat amb ell.   La Mona Chita ha estat un personatge popular i carismàtic dins de la mitologia de Tarzan, i ha estat representada en diverses adaptacions cinematogràfiques, sèries de televisió, còmics i altres mitjans. La seva presència acompanyant a Tarzan en les seves aventures és una part integral de la història i ha contribuït a la popularitat i encant de la saga.   De la història de Chita i Tarzan se n'han fet seqüeles, imitacions, versions; i han esdevingut personatges populars.

Llegir més
{{item.foto}}

Taxi-Key

Tipus: Personatge de ficció radiofònica  Origen: Català Creador/a: Luis Gossé de Blain Any: 1948 Forma d’aparició: Sèrie Radiofònica de Ràdio Barcelona   Taxi-key va ser un personatge de telenovela radiofònica el qual l'hi va donar la veu l'actor radiofònic Ricardo Palmerola. Taxi-key era un jove advocat que exerceix de taxista, i que alhora té llicència de detectiu. Un temps després de la creació radiofònica, Taxi-key va passar a gran pantalla en format de pel·lícula.   Més info (vídeo)

Llegir més
{{item.foto}}

Tom i Jerry

Tipus: Personatges zoomòrfics ficticis Origen: Estatunidenc Creador/a: William Hanna i Joseph Barbera Any: 1940 Forma d’aparició: Curtmetratges, dibuixos animats i llargmetratge.   En Tom és un gat de color gris-blavós que viu a casa amb la seva mestressa. En Jerry és un ratolí de color marró, viu amagat en racons de casa d'en Tom i la seva mestressa.  En les seves historietes, els dos personatges es persegueixen mútuament, fent-se la guitza. Tot i això, gairebé sempre és en Jerry qui acaba sortint vencedor de la picabaralla ja que és el que acaba fent servir més astúcia per la seva supervivència. A vegades, però tots dos surten perdent. Tot plegat envoltat d'una certa violència humorística. Més info (capítol)

Llegir més