Castellers de la Vila de Gràcia | Can Musons C/ Alzina 7, Barcelona, 08024 | (+34) 656 981 153 | info@cvg.cat

BLOG

Ventafocs i la fada bona

Categoria: Festa Major

Tipus: Personatge ficció de conte popular

Origen: Xina - introduït a europa per Giambattista, Perrault i els Germans Grimm - 

Creador/a: Conte popular de transmissió oral

Any: 1624

Forma d’aparició: Conte 

 

La Ventafocs és una jove noia orfe de mare. El pare torna a casa amb una dona la qual té dues filles; les dues germanastres faran la vida impossible a la Ventafocs. El pare, després d'aquesta unió, també mor.

Ventafocs, per obligació, fa les feines de neteja de la casa, les més dures possible. Un bon dia, el Rei anuncia una festa a Palau per tal que el seu fill, el príncep, conegués les dones joves del reialme i es pugui casar amb alguna. La madrastra, en saber la notícia, prohibeix a la Ventafocs anar a la festa; les germanes, per assegurar que no hi va, la tanquen en una habitació.

Les germanastres s'arreglen i marxen cap a Palau. Mentrestant, però, a l'habitació apareix la Fada Bona, una fada que és la madrina protectora de Ventafocs.

La consola i l'hi concedeix anar al ball. L'única condició és que, quan el campanar toqui les 12, haurà de ser fora de la festa. Tocant-la amb la vareta, la fada bona canvia el vestit ple de pols i cendra de la Ventafocs per un vestit de festa preciós acompanyat per unes sabates de cristall.

Amb un altre toc de vareta, fa canviar una carabassa per una preciosa carrossa que la durà a Palau. Finalment, amb un tercer toc, tres ratolins es converteixen en dos cavalls pel carruatge i en un xòfer.

En arribar a palau, el príncep va quedar meravellat amb la vellesa de la Ventafocs i aviat l'hi demana per ballar. Les germanastres, amb el canvi que ha experimentat, no la reconeixen.

Mentre ballen, la Ventafocs sent les campanades que marquen les 12 i deixa plantat al príncep dient que ha de marxar corrent, perdent una sabata a mitja escala de sortida. El príncep la persegueix, no aconsegueix atrapar-la, però troba la sabata.

L'endemà, el príncep visita totes les cases del poble per tal de trobar la propietària de la sabata. No hi havia manera que l'hi anés a cap de les donzelles. En arribar a casa de Ventafocs, les dues germanastres es proven la sabata, i tot i intentar-ho amb ganes, tampoc els hi entra la sabata de cristall. El príncep demana a la Ventafocs que se la provi; tot i que en un principi la madrastra s'hi nega, finalment compleix les ordres del príncep i se la prova. La sabata l'hi entra a la perfecció. Les germanastres i la mare es queden bocabadades que pogués ser ella, i moren d'enveja.

El príncep demana matrimoni a Ventafocs i marxen a viure a Palau per sempre.

Més info (vídeo)

NOTICIES RELACIONADES

AVÍS VEÏNAT CASTELLERS per OK.jpg

Entrada a Plaça de la Vila durant la Diada Castellera de Festa Major

El proper dissabte 19 d'Agost durant la Diada Castellera de Festa Major, només es podrà entrar a plaça pels carrers de la banda muntanya de la Plaça. Per sortir es podran utilitzar tots els carrers.

Llegir més
03 Cartell FMG22_2d8f-02.jpg

Diada Castellera de la Festa Major de Gràcia

El dia 20 d'Agost celebrem la Diada Castellera de la Festa Major de Gràcia. Després de dos anys, tornem a poder fer grans castells per la nostra Festa Major. Recordeu: Dissabte 20 d'agost a les 18h a la Plaça de la Vila.

Llegir més
02 Cartell Vigilies22-01.jpg

Diada de Vigílies i Pilar Caminat

Divendres 19 d'agost no et perdis la baixada del pilar caminat i la Diada de Vigílies de Festa Major. 20h Baixada del Pilar Camiant 20:30h Diada de Vigílies de Festa Major acompanyats dels Xicots de Vilafranca

Llegir més