Castellers de la Vila de Gràcia | Can Musons C/ Alzina 7, Barcelona, 08024 | (+34) 656 981 153 | info@cvg.cat

BLOG

PRÈVIA: DIADA DE LA INDEPENDÈNCIA

Categoria: Diades castelleres

Sona la Marieta, la campana de Gràcia! És temps de revolta, de pólvora i de memòria la Vila.
 
I en aquest marc s’enquadra aquesta diada, on recordem no tant sols la Revolta de les Quintes (1870), sinó també el fet que Gràcia fou independent. La commemoració d’aquesta Diada es deu principalment als fets d'abril del 1870, quan el govern espanyol volgué cridar obligatòriament els mossos per servir dins l'exèrcit, i es produí una revolta popular d'oposició en diversos pobles del pla de Barcelona, entre ells la vila de Gràcia. El general Eugenio de Gaminde va ser l'encarregat de fer efectiva l'ordre de les primeres quintes. Els graciencs foren avisats de l'arribada de les tropes amb els tocs de la campana de la Plaça Orient (l’actual Plaça de la Vila).
 
Els militars, enutjats pel so de la campana no van parar de llençar canonades des del Passeig de Gràcia; no van aconseguir destruir-la, però si esquerdar-la. No obstant això, no va deixar de tocar, tot i el mal so que feia. El setge va durar sis dies, del 4 al 9 d'abril, amb el resultat de 27 morts i el saqueig indiscriminat de gran nombre de cases.
 
Més enllà del llarg periple d’annexió barcelonina envers Gràcia, la Revolta de les Quintes va ser una altra demostració del caràcter ferri de la Vila. Com a Colla ens sentim molt orgullosos de representar-la, i aquesta és la nostra Diada més patriòtica a nivell identitari.
 
On?
 
A la plaça de la Revolució de setembre de 1868, o simplement Plaça de la Revolució, ha gaudit de diferent noms al llarg de la història, Des de mitjans del segle XIX portava el nom de la Reina d'Espanya, Isabel II. A finals de segle però, ja portava el nom de plaça de la Revolució. Durant alguns anys se'n digué plaça del Mercat, per la seva proximitat amb l'Abaceria. Després de la guerra civil se'n digué "de la Unificación", segons Josep Maria Vilarrúbia, referint-se a la unió entre Tradicionalistes i Falangistes.
 
Aquestes dues darreres temporades la Diada de la Independència ha suposat l’estrena de la gamma alta de vuit al curs; fa dos anys es va veure el 2d8f, mentre que el curs passat va ser el torn del 7d8, particularment el més matiner vist en la història d’una temporada castellera. Altres actuacions rellevants en el marc de la diada serien els registres que varen realitzar els Minyons de Terrassa l’any 2003. Altres colles destacades també han visitat la Plaça de la Revolució, com és el cas de la Colla Jove de Tarragona, que durant algunes temporades començaven temporada a la Vila de Gràcia.
 
Pel que fa als Castellers de la Vila de Gràcia, al llarg de les últimes temporades hem anat ampliant la gamma dels nostres castells en aquesta Diada. Si l’any 2011 hi portàvem el primer 4d8 de la temporada, el 2012 complementàvem el carro gros amb el 2d7. L’any 2013 hi fèiem el 3d8 més matiner, al 2014 hi firmàvem la tripleta de 8 més matinera, i el curs passat l’esmentat 7d8.
 
Quan?
 
diumenge dia 10 d’abril, començarem a les 11.30h. amb un Pilar a l'antiga i cercavila de les Colles de Cultura popular de Gràcia amb el recorregut: plaça de la Vila de Gràcia, Penedès, Mare de Déu dels Desamparats, plaça Revolució. A les 12h. Començarà la diada.
 
 Amb qui?
Castellers de Sant Cugat: Fundats el 1996, els de la camisa verd Collserola van sorprendre el curs passat amb una actuació de traca i mocador per la seva Diada, tot anotant-se el 5d8 a la primera temptativa, com també descarregant el pd6. Atenent el bon domini dels bàsics de vuit fets el curs passat, enguany els hi toca fer-se forts en la gamma alta de 8, amb el retorn del 2d8f al seu programa, o altres castells de gamma alta de 8.
 
Castellers de la Sagrada Família: fundats l’any 2002, el 2015 dels verds va ser clarament de menys a més, sense presses i pas a pas. Després d’uns registres inicials lleugerament per sota, a l’octubre van poder marcar la diferència amb l’anhelat carro gros descarregat, que repetirien setmanes després al Poble Sec. Encara van tenir benzina per apretar el 3d8 en la últiima temptativa, però la canalla no els va respondre, una llàstima.

NOTICIES RELACIONADES

carte.jpeg

Baixem a Barcelona!

 El proper dimarts 24 #BaixemaBarcelona amb motiu de la Diada de la Mercè 2024 No faltis a cap dels assajos de Dimecres, divendres i dilluns, 3 assajos essencials per adquirir o recarregar la G-Mobilitat 

Llegir més
WhatsApp Image 2024-09-15 at 19.04.54.jpeg

Acompanya'ns al Concurs de castells 2024

Vols venir a fer pinya amb els Castellers de la Vila de Gràcia a la sessió de dissabte del Concurs de Castells?  Anima\'t i apunta\'t amb nosaltres, i ajuda\'ns a aconseguir objectius ambiciosos i a gaudir plegats d\'una jornada magnífica de castells. Nosaltres hi posem les ganes, transport i una samarreta. L\'únic que has de fer és omplir aquest formulari i venir als assajos:  Últim dia per respondre: 27 de setembre ⚠️

Llegir més
DSC_0462.jpg

Torna el 7 a Gràcia!

El passat diumenge 30 de juny a la diada castellera de la Festa Major del barri del Camp d'en Grassot, els Castellers de la Vila de Gràcia vam encetar la diada amb el nostre característic pilar caminat a la cruïlla que formen el carrer d'en Grassot i el carrer de la Indústria. A continuació vam descarregar el 3 de 8, el 7 de 8 i el 4 de 8 (després d'un intent desmuntat); vam cloure la diada amb dos pilars de 5 i quatre pilars de 4. Tot i que ja l'haviem provat a la diada del nostre aniversari al maig, no va ser fins aquest cap de setmana que vam descarregar el 7d8; fita que no aconseguíem des d'abans de la pandèmia, a la tardor del 2018! La colla va celebrar la fita a plaça tal i com es mereix, no només pel fet de recuperar un castell tant complicat si no en vista de les properes estructures que es planteja estrenar en un futur no molt llunyà.   Vam cloure l'actuació el toc de vermut; on la canalla de totes les colles va ballar al voltant dels músics. Finalment vam fer un pica-pica de germanor amb la resta de colles convidades a la Plaça de la Sedeta. A la diada també hi van participar els Castellers del Poblesec i els Castellers de Sarrià, que van portar estructures de 7 i 6 pisos respectivament.

Llegir més