Castellers de la Vila de Gràcia | Can Musons C/ Alzina 7, Barcelona, 08024 | (+34) 656 981 153 | info@cvg.cat

BLOG

PRÈVIA DEL XVIIIÈ ANIVERSARI DELS CASTELLERS DE LA VILA DE GRÀCIA

Categoria: Diades castelleres

Aniversari! Aquest diumenge celebrem una edat assenyalada, la majoria d’edat! Ja podrem conduir, sortir de festa, tindrem permís fumar i beure, podrem mirar tot tipus de pel·lícules.... però sobretot, ja serem una colla adulta.
 
On?
 
A la nostra plaça més estimada, la plaça de la Vila de Gràcia, casa nostra. L’actuació d’Aniversari ens permet gaudir per primera vegada aquesta temporada d’aquelles sensacions tant conegudes: El despertar-se amb matinades, delectar-se amb l'esmorzar, omplir el Carrer Verdi en la baixada amb cercavila, saludar els coneguts d'altres colles a Plaça del Sol, retrobar-se amb sensacions amb el pilar en honor als Xiquets de Valls, recorre amb la memòria les passes del pilar caminat, i finalment els nervis d'entrar a LA PLAÇA a bastir castells a l'ombra del Campanar.
 
La plaça de la Vila, ha tingut l’honor i ha fet l’honor de ser la seu a unes quantes gestes històriques per moltes colles. D’entrada destaca una particularitat que la fa única. La Plaça de la Vila (en aquell moment encara amb el nom de Rius i Taulet) és el primer emplaçament casteller que esdevé abans de gamma extra que de nou. Això és gràcies al 3d8ps que varen carregar la Colla Vella dels Xiquets de Valls l’any 2000 per la Festa Major. Un tresor d’un valor incalculable que aquells que ho vam viure encara se’ns posa la pell de gallina. Al cap de dos anys, també per la Diada de Festes, els Castellers de Vilafranca van fer el primer castell de 9, el 3d9f. La Vella també va fer el mateix castell a l’edició de Festa Major de 2007, i cal tenir en consideració els intents no reeixits de castell de 9 a Gràcia per part dels Borinots com pels Castellers de Barcelona.
 
No obstant la millor actuació mai vista (en resultats globals) és la que varem firmar els CVG el passat 17 d’agost en el marc de la Festa Major. Aquell dia aconseguíem el 5d8, el 3d9f i el 4d9f, la primera tripleta màgica del nostre historial.
 
Una altra particularitat de la nostra Plaça és el fet que les tres colles folrades del pla de Barcelona varem carregar el nostre primer 2d8f a la Plaça de la Vila. Barcelona ho va fer l’any 1995, els borinots l’any 2003, mentre que els CVG ho fèiem l’any 2011.
 
La Plaça de la Vila és la nostra plaça, i com a tal és la que més apreciem. És en aquest espai on hi hem fet els primers 3d6, 4d6, 4d6p, 4d7, 4d7p, 3d7ps, 9d7, 4d8, 7d8, 2d8f i 4d9f. Res ens fa més feliços que assolir les grans proeses per primer cop a plaça pròpia.
 
Perquè?
 
Els CVG existim arran d’una idea que s’anava gestant entre un grup d’amics: formar una colla castellera. El dia 4 de maig de 1995 s’esdevé l’anècdota que desencadenarà amb la fundació de la colla. Quatre dels membres fundadors varen fer un brindis en una festa universitària proposant-se crear la colla, i com a símbol del compromís varen fer el beure amb un ninotet de goma en forma de KingKong fent l’aleta. Per curiós que sigui, és així com comença tot plegat. Després de dos anys i molta feina al darrere, el mateix dia 4 de maig de 1997 es celebra la presentació de la colla. 
 
Des d’aleshores per les rodalies del segon o tercer diumenge de maig celebrem l’aniversari de la colla. Aquesta actuació ha comptat amb la presència de grans colles del panorama, com és el cas dels Bordegassos de Vilanova en els seus temps de solera, Barcelona, Capgrossos, la Jove de Tarragona o la Vella i la Joves de Valls. D’aquests últims destaca la seva participació en l’edició de 2000, on varen realitzar un 2d7 amb figuereta a l’alçada de dosos (una cosa poc vista) i la realització d’un 4d8 lleugeríssim, que ens va embadalir per la seva precisió, i que tres mesos més tard es plasmava en forma del primer 4d9sf descarregat pels diables vermells en la Diada de Sant Fèlix. No obstant la actuació més meritòria vista en el marc de l’aniversari va ser la que els CVG vàrem firmar el curs passat, amb el 2d8f,4d8p,7d8 i pd6; la primera ocasió que descarregàvem tres castells de gamma alta de 8.
 
Quan?
 
8:00h Matinades.
 
10:00h Esmorzar al local
 
11:00h Cercavila cap a Plaça del Sol
 
11:30h Plaça del Sol
 
11:45h Pilars a Xiquets de Valls
 
12:00h Entrada a Plaça de la Vila amb els pilars caminats
 
Amb qui?
 
Capgrossos de Mataró: Fundats l’any 1996, els fills del Maresme són una de les set agrupacions que han assolit la gamma extra. Històricament són un referent per les colles de la zona no tradicional i un exemple casteller. La passada temporada van tenir un any irregular, si bé en xifres globals segurament va ser el millor de la seva història. Per Tot Sants van recuperar el 2d9fm i a la darrera actuació es van quedar a un segon de carregar el seu primer pd8fm. Enguany els blaus han començat tranquils, rodant estructures bàsiques. La setmana passada van bastir el primer 3d8 del curs, i sonen campanes que diumenge a Gràcia hi estrenaran el 2d8f. Els Capgrossos ens han visitat per l’aniversari en més d’una ocasió, com l’edició de 2012, on hi varen fer la clàssica de 8, o el curs passat mateix.
 
Moixiganguers d’Igualada: els de l’Anoia estan enguany de celebració; 20 anys! Felicitats. La colla morada enguany ha començat amb les piles carregades i de moment ja ha bastit el 4d8 i el 2d7 en més d’una ocasió. També cal destacar l’intent desmuntat de 3d8 que varen fer fa poques setmanes, senyal del bon ritme d’assaig que ja duen. I és que els Moixiganguers han fet un salt qualitatiu notable en els dos darrers anys. L’estabilitat assolida amb el 2d7 i el carro gros els ha permès atacar nous objectius amb certa naturalitat. Al passat Concurs van assolir la seva primera tripleta de 8 (4,3 i 2d8f) amb una solvència al·lucinant, quedant segons en l’edició de dissabte. Enguany se’ls espera igual de forts! Ben tornats a Gràcia, que no venien a l’aniversari des de 2010.

NOTICIES RELACIONADES

Cartell Dones 36.jpeg

Diada Castellera de les Dones del 36

Diumenge 17 de setembre  a les 12 de migdia celebrem la Diada Castellera de les Dones del 36 amb els Castellers de Sants i els Castellers d'Esplugues.

Llegir més
Cartell Grassot_Baix.jpg

Diada Castellera Festa Major del Camp d'en Grassot 2023

Diumenge 2 de Juliol de 2023 celebrem la Diada Castellera de la Festa Major del Camp d'en Grassot a la Plaça de la Sadeta. En aquest edició ens acompanyaran els Castellers de Lleida i els Castellers del Poble Sec

Llegir més
CARTELL ANIVERSARI_CVG.jpg

Diada Castellera del XXVI Aniversari

Diumenge 21 de maig celebrem la Diada Castellera del XXVI Aniversari de la Colla.   El dia començarà a les 8 del matí amb les matinades, amb inici a la Plaça de la Vila de Gràcia i final a Can Musons.   A les 12h realitzarem la Diada Castellera a la Plaça de la Vila acompanyats per la Jove de Tarragona, Capgrossos de Mataró i els Nens del Vendrell.   Per acabar la celebració, a partir de les 18h, gaudirem d’un concert de Les que Faltaband als Jardins Manuel Torrente.

Llegir més