Castellers de la Vila de Gràcia | Can Musons C/ Alzina 7, Barcelona, 08024 | (+34) 656 981 153 | info@cvg.cat

BLOG

PRÈVIA DE L’ACTUACIÓ DE FESTA MAJOR DE LA VILA DE GRÀCIA 2015

Categoria: Diades castelleres

Festa Major! Per fi arriba la data més assenyalada del nostre calendari! L’actuació de diumenge sempre ha estat una actuació de màxims per nosaltres, i enguany ens disposem a portar-hi els millors castells possibles.
 
Aquest diumenge ens acompanyaran els Castellers de Vilafranca, que no visiten Gràcia des de 2002, i els Xiquets de Reus, presents en les dues darreres edicions de Festa Major.
 
On?
 
A la nostra plaça més estimada, casa nostra. Si ja és un plaer actuar-hi sempre, per Festa Major la Plaça de la Vila es presenta amb les seves millors gales, i amb un decorat imponent. Aquest any tindrem un conjunt de pastissos, commemorant els nostre quinze anys de decorat, que de ben segur que ens transportaran a records passats. Ens trobarem a les 11,30h a Plaça del Sol; un bon moment per saludar els coneguts d'altres colles.
 
Acte seguit realitzarem el pilar en honor als Xiquets de Valls pels volts de les dotze  i a continuació viurem els nervis d'entrar a LA PLAÇA a bastir castells a l'ombra del Campanar.
 
La plaça de la Vila, ha tingut l’honor i ha fet l’honor de ser la seu a unes quantes gestes històriques per moltes colles. D’entrada destaca una particularitat que la fa única. La Plaça de la Vila (en aquell moment encara amb el nom de Rius i Taulet) és el primer emplaçament casteller que esdevé abans de gamma extra que de nou. Això és gràcies al 3d8ps que varen carregar la Colla Vella dels Xiquets de Valls l’any 2000 per la Festa Major. Un tresor d’un valor incalculable que aquells que ho vam viure encara se’ns posa la pell de gallina. Al cap de dos anys, també per la Diada de Festes, els Castellers de Vilafranca van fer el primer castell de 9, el 3d9f. La Vella també va fer el mateix castell a l’edició de Festa Major de 2007, i cal tenir en consideració els intents no reeixits de castell de 9 a Gràcia per part dels Borinots com pels Castellers de Barcelona, però fora de Festa Major.
 
No obstant la millor actuació mai vista (en resultats globals) és la que varem firmar els CVG el passat 17 d’agost de 2014 en el marc de la Festa Major. Aquell dia aconseguíem el 5d8, el 3d9f i el 4d9f, la primera tripleta màgica del nostre historial.
 
Una altra particularitat de la nostra Plaça és el fet que les tres colles folrades del pla de Barcelona varem carregar el nostre primer 2d8f a la Plaça de la Vila. Barcelona ho va fer l’any 1995, els borinots l’any 2003, mentre que els CVG ho feiem l’any 2011.
 
La Plaça de la Vila és la nostra plaça, i com a tal és la que més apreciem. És en aquest espai on hi hem fet els primers 3d6, 4d6, 4d6p, 4d7, 4d7p, 3d7ps, 9d7, 4d8, 7d8, 2d8f  i 4d9f. Res ens fa més feliços que assolir les grans proeses per primer cop a plaça pròpia.
 
Perquè?
 
Festa Major és un marc casteller i social idoni pels CVG. Des de la fundació de la colla s’ha viscut intensament aquesta setmana, ja que el compromís amb la Vila és el que ens ha fet gran. Fer-se gran passa per ser un puntal de Gràcia, i any rere any ens hem guanyat el respecte social, mediàtic i casteller.
 
Concretament des de l’any 2000 gestionem el punt de Plaça de la Vila (anteriorment Rius i Taulet), i hem disfressat l’emplaçament d’un castell de por, un circ, el món dels barrufets o un bosc encantat (entre d’altres). Com podeu doncs comprovar, enguany celebrem el quinzè aniversari decorant, i és per això que el nostre decorat el confeccionen diversos pastissos d’aniversari, amb motius de cada edició on s’ha decorat la plaça.
 
Històricament des de fa anys s’han vist castells a Gràcia pel marc de la Festa Major. Daten diverses construccions dels Xiquets de Gràcia. Concretament hi ha referències de la realització d’un 3d6 l’any 1910 al Carrer Gran de Gràcia, com també diversos castells de 5 nets a diversos punts de la Vila al llarg de la dècada dels 30 en els carrers engalanats. Anys més tard diverses colles van visitar la Vila durant la Festa Major.
 
Destaquen les participacions dels Nens del Vendrell els ays 1946 i 1951, i anys més tard la visita dels Minyons de Terrassa, els Castellers d’Altafulla la Jove de Tarragona o els Nois de la Torre, a banda dels Castellers de Barcelona, assidus durant diversos anys.
 
Amb la fundació dels CVG l’actuació de Festa Major de Gràcia ha anat guanyant actius a mesura que la colla ha anat creixent. Concretament s’hi ha vist un 3d8ps carregat i tres 3d9f (esmentats ja anteriorment), un únic 4d9f, múltiples 5d8, el 7d8 o el 9d7, castell menys comú fa pocs anys. Per últim i a tall d’anècdota, l’any 2000 la Colla Vella va demanar poder muntar el peu del 2d9fm en acabar l’actuació. Els rosats van realitzar l’estructura fins a sisens, deixant embadalida la plaça i regalant el mateix dia un assaig de manilles i el segon 3d8ps del Segle XX.
 
Amb qui?
 
Castellers de Vilafranca: Fundats l’any 1948, els verds són la colla capdavantera a nivell tècnic des de fa més de quinze anys. Aquest 2015 han firmat la seva millor arrencada i ja porten diversos 2d9fm al sarró, més dos pilars de 8, sense parlar de l’ampli estol de castells bàsics de 9. Els penedesencs es troben en ple esprint casteller per arribar a St. Fèlix amb tot l’arsenal a punt. Descartat el 4d10fm (tal i com apunten fonts internes) els esforços es concentren en el 3d10fm, i els castells amb el pilar, o agulla. Aquest cap de setmana els verds fan doblet, actuant el dissabte a la Bisbal i diumenge a Gràcia. Ateses les intencions mostrades per Sant Fèlix, no seria gens descartable pensar que Gràcia pot veure la primera construcció emmanillada aquest cap de setmana.   
 
Xiquets de Reus: La colla del Baix Camp neix l’any 1981, i es tracta d’una de les agrupacions que més ha evolucionat en els darrers cursos. L’any passat van firmar diversos 3d9f que van  dotar als avellanes de més autoestima castellera, a més de bastir tant el 5d8 com el 2d8f en múltiples ocasions. Enguany la torre folrada els ha estat esquiva, però ho han suplantat amb dues magnífiques consecucions sobre la catedral, el 5d8. A més, els castells bàsics de 8 dels del Camp presenten diverses cares noves que han aportat saba nova als castells avellanes. Diumenge tenen el primer compromís  d’entitat des de Santa Anna, i inicien l’esprint que els dugui a repetir els castells de 9.

NOTICIES RELACIONADES

Cartell Dones 36.jpeg

Diada Castellera de les Dones del 36

Diumenge 17 de setembre  a les 12 de migdia celebrem la Diada Castellera de les Dones del 36 amb els Castellers de Sants i els Castellers d'Esplugues.

Llegir més
Cartell Grassot_Baix.jpg

Diada Castellera Festa Major del Camp d'en Grassot 2023

Diumenge 2 de Juliol de 2023 celebrem la Diada Castellera de la Festa Major del Camp d'en Grassot a la Plaça de la Sadeta. En aquest edició ens acompanyaran els Castellers de Lleida i els Castellers del Poble Sec

Llegir més
CARTELL ANIVERSARI_CVG.jpg

Diada Castellera del XXVI Aniversari

Diumenge 21 de maig celebrem la Diada Castellera del XXVI Aniversari de la Colla.   El dia començarà a les 8 del matí amb les matinades, amb inici a la Plaça de la Vila de Gràcia i final a Can Musons.   A les 12h realitzarem la Diada Castellera a la Plaça de la Vila acompanyats per la Jove de Tarragona, Capgrossos de Mataró i els Nens del Vendrell.   Per acabar la celebració, a partir de les 18h, gaudirem d’un concert de Les que Faltaband als Jardins Manuel Torrente.

Llegir més