Castellers de la Vila de Gràcia | Can Musons C/ Alzina 7, Barcelona, 08024 | (+34) 656 981 153 | info@cvg.cat

BLOG

LA PRÈVIA: DIADA DE SANT ROC A RUBÍ

Categoria: Diades castelleres

Aquest diumenge tornem a les places. Després d’una Festa Major de traca i mocador, i unes merescudíssimes vacances, Rubí ens espera. Ara toca donar el do de pit, i acabar l’any demostrant la nostra vàlua.
 
Diumenge iniciem un setembre intens, o sigui que tots plegats ens veiem a les 10,15h a l’Estació de FGC de Gràcia per anar-nos cap al Vallès de nou. A plaça estarem acompanyats dels amfitrions, a més dels companys de Castelldefels i els Gausacs.
 
On?
 
Rubí és un municipi a mig camí entre Sant Cugat i Terrassa, i és en els darrers vint anys quan ha aparegut amb notorietat al mapa casteller. Això es deu a dos factors. En primer lloc, i el més lògic, és la fundació dels Castellers de Rubí l’any 1996, i en segon el fet la localitat es troba molt a prop de diverses poblacions amb colla (Cerdanyola, Terrassa, Sant Cugat, Sabadell, Montcada antigament...) fet que ha permès una activitat continuada amb la contribució de les agrupacions d’aquests municipis a les actuacions fetes a Rubí.
 
No obstant la localitat vallesana ja va viure un intent de constitució d’una colla castellera l’any 1984, no reeixit malauradament, fet que va incentivar l’interès casteller al municipi. Concretament Rubí veu castells per primer cop en el marc de la Festa Major de 1969, amb la participació de la Colla Vella de Xiquets de Valls, que firma el 2d7. Al llarg de la dècada dels setanta diverses agrupacions de la zona tradicional visiten la localitat vallesana, com és el cas dels Minyons de l’Arboç o els Castellers d’Altafulla, firmant castells de 6. Als anys 80 Barcelona, Nens del Vendrell o la Vella de nou realitzen castells en diversos esdeveniments, i arran de la incipient creació dels primers Castellers de Rubí, les dues colles de Terrassa (Minyons i Castellers) visitaran Rubí en diverses ocasions.
 
A partir dels anys noranta l’activitat s’afiança (especialment arran de la fundació dels actuals Castellers de Rubí) i és l’any 1995 quan s’esdevé una de les actuacions més importants fetes al municipi. Malgrat la població no gaudia encara de colla castellera pròpia, es decideix celebrar la Trobada de Colles del Vallès (certamen que ja no es celebra des de fa anys) a Rubí, permetent veure una actuació on les agrupacions varen firmar bons castells, cada una al seu nivell, i es va poder veure el 5d8 de la mà dels Minyons, més el 2d8f dels Castellers de Terrassa i dels mateixos malves. No ha estat fins aquest 2014 que aquests registres s’han millorat, amb l’actuació feta pels egarencs, tot firmant la catedral i el 3d9f, permetent que Rubí també entri al grup selecte de poblacions de 9. També cal destacar les diverses colles importants que han visitat Rubí en el marc de la festa Major de la localitat, com és el cas de les dues colles de Valls, la Jove de Tarragona o els ja mencionats Minyons de Terrassa.
 
Amb qui?
 
Castellers de Rubí: els de la camisa vermella neixen l’any 1996, assolint tota la gamma de sis al llarg de les tres primeres temporades i aconseguint bastir el 3d7 i el 4d7 l’any 1999. A partir d’aquí l’agrupació va patir una davallada que l’ha duta a moments compromesos. No obstant des de les últimes temporades els rubinencs han anat millorant registres. Enguany arriben a la Diada de Sant Roc (segona Festa Major de la localitat) havent assolit castells de gamma mitja de 6, com és el cas del 4d6p o el 3d6p, però especialment havent recuperat el 2d6 al passat mes de juny.
 
Castellers de Sant Cugat: Fundats el 1996, els de la camisa verd Collserola tenen la tripleta de 8 com el seu sostre en aquests moments. Els gausacs han bastit força castells de 8 aquest primer tram, i retornen de vacances amb moltes ganes de donar un pas més aquest final de curs. De moment enguany el 2d8f sols l’han carregat, però presenten bona feina amb altres estructures. Haurem de veure amb què sorprenen aquest final de temporada.
 
Castellers de Castelldefels: En un inici de temporada marcat per la irregularitat a les places, la colla degana del Baix Llobregat sembla que per la passada Festa Major va rescabalar-se de les males actuacions acumulades. Els grocs van plantar-hi el 4d7, el 3d7, el 5d6 i pd5, tot esperant que aquests registres permetin tranquil·litzar el dia a dia.

NOTICIES RELACIONADES

carte.jpeg

Baixem a Barcelona!

 El proper dimarts 24 #BaixemaBarcelona amb motiu de la Diada de la Mercè 2024 No faltis a cap dels assajos de Dimecres, divendres i dilluns, 3 assajos essencials per adquirir o recarregar la G-Mobilitat 

Llegir més
WhatsApp Image 2024-09-15 at 19.04.54.jpeg

Acompanya'ns al Concurs de castells 2024

Vols venir a fer pinya amb els Castellers de la Vila de Gràcia a la sessió de dissabte del Concurs de Castells?  Anima\'t i apunta\'t amb nosaltres, i ajuda\'ns a aconseguir objectius ambiciosos i a gaudir plegats d\'una jornada magnífica de castells. Nosaltres hi posem les ganes, transport i una samarreta. L\'únic que has de fer és omplir aquest formulari i venir als assajos:  Últim dia per respondre: 27 de setembre ⚠️

Llegir més
DSC_0462.jpg

Torna el 7 a Gràcia!

El passat diumenge 30 de juny a la diada castellera de la Festa Major del barri del Camp d'en Grassot, els Castellers de la Vila de Gràcia vam encetar la diada amb el nostre característic pilar caminat a la cruïlla que formen el carrer d'en Grassot i el carrer de la Indústria. A continuació vam descarregar el 3 de 8, el 7 de 8 i el 4 de 8 (després d'un intent desmuntat); vam cloure la diada amb dos pilars de 5 i quatre pilars de 4. Tot i que ja l'haviem provat a la diada del nostre aniversari al maig, no va ser fins aquest cap de setmana que vam descarregar el 7d8; fita que no aconseguíem des d'abans de la pandèmia, a la tardor del 2018! La colla va celebrar la fita a plaça tal i com es mereix, no només pel fet de recuperar un castell tant complicat si no en vista de les properes estructures que es planteja estrenar en un futur no molt llunyà.   Vam cloure l'actuació el toc de vermut; on la canalla de totes les colles va ballar al voltant dels músics. Finalment vam fer un pica-pica de germanor amb la resta de colles convidades a la Plaça de la Sedeta. A la diada també hi van participar els Castellers del Poblesec i els Castellers de Sarrià, que van portar estructures de 7 i 6 pisos respectivament.

Llegir més