Castellers de la Vila de Gràcia | Can Musons C/ Alzina 7, Barcelona, 08024 | (+34) 656 981 153 | info@cvg.cat

BLOG

LA PRÈVIA: DIADA D’INICI DE TEMPORADA A BADALONA

Categoria: Diades castelleres

Diumenge retornem a les places, i ho fem a prop, a Badalona. Estarem acompanyats pels amfitrions, els micacos, a més de l’altra colla convidada, els Castellers de Terrassa. L’actuació serà a la Plaça del pou del Greix a les 12h, i de ben segur que serà una bona matinal!
 
On?
 
Badalona és una localitat que hem visitat en múltiples ocasions al llarg de la nostra trajectòria. Com ja sol succeir en la gran majoria dels municipis de fora de la zona tradicional, l’activitat castellera a Badalona no gaudeix d’una continuïtat fins que no es funda la colla local, concretament l’any 1998.
 
No obstant Badalona ha vist castells des de fa més de cent anys, especialment el dia onze de setembre, i antigament per Festa Major. La primera referència que consta és la participació de la Colla Vella de Xiquets de Valls l’any 1893! En aquella ocasió els vallencs varen fer castells de 6 i el pd5. La següent actuació documentada és la participació dels nostres antecessors Xiquets de Gràcia els anys 1920 i 1936, com també de l’antiga Colla Vella Xiquets de Tarragona, l’any 1932. Anys més tard, la Muixerra (colla predecessora de l’actual Colla Joves dels Xiquets de Valls) va firmar el 2d7 en solitari en el marc de la Festa Major badalonina, un castellàs en aquell moment, l’any 1947.
 
A les dècades dels 60 i 70 consten diverses participacions de colles de l’àrea tradicional, com és el cas de la Colla Vella, els Minyons de l’Arboç o els Castellers de Vilafranca. No obstant és amb la creació de l’actuació castellera en el marc de la Diada Nacional cap a mitjans dels anys 80 quan s’estabilitza de manera ininterrompuda l’activitat a Badalona. Gràcies a la consolidació de l’actuació de l’onze de setembre, Badalona va poder veure els seus primers castells de 8 de mà dels Minyons o Castellers de Barcelona. Amb la posterior fundació dels micacos (sobrenom de la colla badalonina) els registres s’han millorat, redimensionant encara més la diada. És doncs en aquesta actuació on es van veure els primers 5d8 o 4d8p fets a Badalona a càrrec dels Minyons, o el pd7f a mans dels Bordegassos de Vilanova. La participació assídua d’aquests últims a l’actuació al llarg de diversos anys, juntament amb Castellers de Barcelona, ha permès que en més d’una ocasió s’hagin pogut veure nou pilars de quatre(cinc de grocs i quatre de vermells) simbolitzant la senyera com a emotiu cloenda de la diada castellera.
 
Malgrat el llarg recorregut de l’actuació de la Diada Nacional, els millors castells vistos a Badalona es van donar l’any 2010 en el marc de la Diada extraodinària de la celebració de la capitalitat de Badalona de la cultura catalana aquell any. En aquella ocasió la Plaça de la Vila de Badalona va poder gaudir del 3d9f per part dels Minyons, els Capgrossos i els Castellers de Vilafranca. Aquests últims, a més, també van anotar-se el 4d9f. Per últim apuntar que els CVG hem actuat en múltiples ocasiona a Badalona, especialment per la bona relació que ens hem dispensat mútuament amb la colla amfitriona durant molts anys. Destaca com a millor actuació la realitzada l’any 2014 en la Diada Nacional, on vàrem firmar la tripleta de 8. Com apunt històric, cal recordar que el primer 3d7 carregat de la colla (un castell que es va fer dur de pelar) es va aconseguir també a Badalona, concretament l’any 1998.
 
Amb qui?
 
Castellers de Badalona, els Micacos. Presentats l’any 1998, l’agrupació rep aquest sobrenom degut al color de camisa, ja que micaco és el mot que s’empra a Badalona per referir-se a la nespra. L’any passat els badalonins van tornar a carregar el 2d7 després d’un impàs d’un parell de temporades, a més de fer un treball molt seriós amb el 4d8, que malauradament no va arribar a veure plaça. Enguany volen seguir amb la tònica, i per això és molt important per ells assentar bé els fonaments, i així poder abordar els castells límits amb més soltura.
 
Castellers de Terrassa. Fundats l’any 1980, els blauturquesa són una colla amb un enorme pedigrí, tenint durant molts anys l’orgull de ser l’única colla que havia descarregat el 3d8 a la primera temptativa (ara aquest honor el comparteixen amb Poble Sec). Enguany es comenta que els egarencs tenen ganes de fer una passa més, després de massa temporades amb bons castells, però certa irregularitat. La millor notícia va ser el bon domini del 3d8 que van demostrar el final del curs passat, que els pot ajudar a recuperar la clàssica de vuit, i en base a això somiar en cotes majors. De ben segur que aquest curs tornaran a lluir a plaça!

NOTICIES RELACIONADES

Cartell Dones 36.jpeg

Diada Castellera de les Dones del 36

Diumenge 17 de setembre  a les 12 de migdia celebrem la Diada Castellera de les Dones del 36 amb els Castellers de Sants i els Castellers d'Esplugues.

Llegir més
Cartell Grassot_Baix.jpg

Diada Castellera Festa Major del Camp d'en Grassot 2023

Diumenge 2 de Juliol de 2023 celebrem la Diada Castellera de la Festa Major del Camp d'en Grassot a la Plaça de la Sadeta. En aquest edició ens acompanyaran els Castellers de Lleida i els Castellers del Poble Sec

Llegir més
CARTELL ANIVERSARI_CVG.jpg

Diada Castellera del XXVI Aniversari

Diumenge 21 de maig celebrem la Diada Castellera del XXVI Aniversari de la Colla.   El dia començarà a les 8 del matí amb les matinades, amb inici a la Plaça de la Vila de Gràcia i final a Can Musons.   A les 12h realitzarem la Diada Castellera a la Plaça de la Vila acompanyats per la Jove de Tarragona, Capgrossos de Mataró i els Nens del Vendrell.   Per acabar la celebració, a partir de les 18h, gaudirem d’un concert de Les que Faltaband als Jardins Manuel Torrente.

Llegir més