Castellers de la Vila de Gràcia | Can Musons C/ Alzina 7, Barcelona, 08024 | (+34) 656 981 153 | info@cvg.cat

BLOG

FOGUERONS, LA PRIMERA DE L’ANY!!!

Categoria: Diades castelleres

El passat 30 de gener els Castellers de la Vila de Gràcia vam participar a les Festes dels Foguerons de Sa Pobla a la Vila de Gràcia. 
 
 
 
La festa dels foguerons de Sant Antoni a la Vila de Gràcia és una celebració mallorquina relacionada amb la festivitat de sant Antoni Abat traslladada a Gràcia. Consisteix sobretot en unes mostres de cultura popular, tant del Principat com de Mallorca, com ara balls de capgrossos, sonades de xeremiers, castellers i colles de diables, entre més. Tot i ser una tradició importada, ha arrelat plenament a la Vila de Gràcia i els veïns la senten com a pròpia.
 
Són tres dies d’activitats que comencen dijous al vespre amb una glosada i una degustació de productes illencs al Centre Artesà Tradicionàrius. Divendres el mateix centre acull un concert i un ball amb grups mallorquins que serveix per a escalfar motors per a la celebració de l’endemà. I dissabte al vespre es fa una gran cercavila amb castellers, bastoners, trabucaires, i correfoc de grups de cultura popular poblers i graciencs i de vegades algun més de convidat. Aquest seguici acompanya les autoritats i els organitzadors de la festa des de l’ajuntament fins a la plaça de la Virreina, on encenen un gran fogueró i obren la porta a una nit de torrada, balls populars i cantades de gloses amb denominació d’origen mallorquina.
 
La festa es fa amb motiu de la diada de sant Antoni Abat, a qui la tradició atorga el patronatge dels animals domèstics, especialment els de peu rodó. La llegenda explica que era un gran amic dels animals i que, quan en veia un de ferit, el guaria.
 
La festivitat de Sant Antoni és el 17 de gener, dia de la mort del sant. Amb tot, la festa mallorquina es reprodueix a Gràcia l’últim cap de setmana de gener perquè les colles de cultura popular de Sa Pobla –els caparrots, els dimonis d’Albopàs (Sa Pobla al revés) i els xeremiers– s’hi puguin traslladar.
 
El 1992 n'Antoni Torrens, veí de la Pobla i Medalla d’Honor de la ciutat de Barcelona (1997), proposà de fer un fogueró com els de Mallorca a la plaça de Diamant perquè els seus tres fills, que s'allotjaven a Gràcia i estudiaven a Barcelona, poguessin gaudir de la revetlla mallorquina. A partir d’aquell moment, any rere any s’hi van anar afegint carrers –amb fogueró propi–, s’hi van anar involucrant les colles de cultura popular de la Vila i la festa anà evolucionat fins a esdevenir tal com la coneixem avui.

Galeria de videos

Veure video

Veure video

Veure video

Veure video

NOTICIES RELACIONADES

carte.jpeg

Baixem a Barcelona!

 El proper dimarts 24 #BaixemaBarcelona amb motiu de la Diada de la Mercè 2024 No faltis a cap dels assajos de Dimecres, divendres i dilluns, 3 assajos essencials per adquirir o recarregar la G-Mobilitat 

Llegir més
WhatsApp Image 2024-09-15 at 19.04.54.jpeg

Acompanya'ns al Concurs de castells 2024

Vols venir a fer pinya amb els Castellers de la Vila de Gràcia a la sessió de dissabte del Concurs de Castells?  Anima\'t i apunta\'t amb nosaltres, i ajuda\'ns a aconseguir objectius ambiciosos i a gaudir plegats d\'una jornada magnífica de castells. Nosaltres hi posem les ganes, transport i una samarreta. L\'únic que has de fer és omplir aquest formulari i venir als assajos:  Últim dia per respondre: 27 de setembre ⚠️

Llegir més
DSC_0462.jpg

Torna el 7 a Gràcia!

El passat diumenge 30 de juny a la diada castellera de la Festa Major del barri del Camp d'en Grassot, els Castellers de la Vila de Gràcia vam encetar la diada amb el nostre característic pilar caminat a la cruïlla que formen el carrer d'en Grassot i el carrer de la Indústria. A continuació vam descarregar el 3 de 8, el 7 de 8 i el 4 de 8 (després d'un intent desmuntat); vam cloure la diada amb dos pilars de 5 i quatre pilars de 4. Tot i que ja l'haviem provat a la diada del nostre aniversari al maig, no va ser fins aquest cap de setmana que vam descarregar el 7d8; fita que no aconseguíem des d'abans de la pandèmia, a la tardor del 2018! La colla va celebrar la fita a plaça tal i com es mereix, no només pel fet de recuperar un castell tant complicat si no en vista de les properes estructures que es planteja estrenar en un futur no molt llunyà.   Vam cloure l'actuació el toc de vermut; on la canalla de totes les colles va ballar al voltant dels músics. Finalment vam fer un pica-pica de germanor amb la resta de colles convidades a la Plaça de la Sedeta. A la diada també hi van participar els Castellers del Poblesec i els Castellers de Sarrià, que van portar estructures de 7 i 6 pisos respectivament.

Llegir més