Castellers de la Vila de Gràcia | Can Musons C/ Alzina 7, Barcelona, 08024 | (+34) 656 981 153 | info@cvg.cat

BLOG

Blancaneu

Categoria: Festa Major

Tipus: Personatge de ficció

Origen: Germànic 

Creador/a: Germans Grimm

Any: 1812

Format d’aparició: Tradició popular - llibre

 

La Blancaneu és la protagonista del conte que duu el mateix nom "Blancaneu", un conte d'inspiració popular que va ser plasmada en llibre pels germans Grimm.

Blancaneu és una jove que viu amb la seva madrastra, la Reina. Aquesta teniu un mirall màgic. Cada matí, la Reina preguntava al seu mirall: mirall, mirallet, qui és la més bonica d'aquest regne? El mirall l'hi contestava: Oh, Reina, tu ets la més bonica entre les dones!

Però, un bon dia, la reina pregunta al seu mirall la mateixa pregunta de cada dia, i el mirall l'hi contesta: Oh, Reina meva, Blancaneu s'ha fet gran i ella és la més bella entre les dones!

 

La Reina embogí de ràbia i cridà a un caçador i l'hi va ordenar: Emporta't la Blancaneu al bosc, mata-la, i com a prova d'haver fet el meu encàrrec, porta'm el seu cor.

El caçador va endur-se la Blancaneu, però quan va ser hora, no va veure's en cor de fer-ho i la va deixar fugir bosc endins. En lloc del seu cor, va dur-hi el d'un senglar.

Blancaneu va sortir corrent, va caminar durant hores fins que va descobrir al mig del bosc una caseta preciosa. Va entrar-hi i allí va veure que tot el que hi havia era petit: els plats, els gots, les cadires, els llits. I de cada un, n'hi havia set. En veure els llits, no va poder més, i es va quedar adormida.

 

Hores més tard, van arribar els propietaris de la casa, set nans miners. A l'entrar-hi i trobar a Blancaneu es van quedar meravellats. Blancaneu els hi va explicar la seva història i finalment, es va quedar a viure amb ells.

 

Mentrestant, la reina era a palau pensant que tornava a ser la més bella, va agafar el seu mirall i l'hi va preguntar: mirallet, mirallet, qui és la dona més bella? Llavors, el mirall, va contestar-li: encara és la Blancaneu, que ara viu amb els nans. Furiosa, decideix anar ella mateixa a matar a la Blancaneu. La reina es disfressa de pagesa i l'hi ofereix una poma a Blancaneu, aquesta desconfia i la reina es menja la meitat de la poma (que no ha estat enverinada) per guanyar la confiança de la Blancaneu. Blancaneu accepta i acaba menjant-se la meitat enverinada. En fa una mossegada i cau en coma profund. La Reina marxa contenta, pensant que ha aconseguit el seu objectiu. En tornar els nans, veuen que no poden fer res per Blancaneu, l'hi fan un taüt de vidre i l'hi preparen l'enterrament, els animals del bosc s'acomiaden d'ella. En el moment de la vetlla, passa per allà un príncep a cavall, en veure la Blancaneu s'hi queda ben enamorat d'ella i la besa com a comiat. Blancaneu, gràcies al petó, torna a la vida. L'amor del príncep cap a ella trenca el malefici de la malvada reina. Blancaneu i el príncep es prometen en matrimoni.

 

Poc després, la Reina torna a preguntar al seu mirall la pregunta de sempre: mirall, mirallet, qui és la més bonica del regne? I el mirall, l'hi respon: La núvia del príncep és la més bella del regne. La madrastra no ho pot creure i es presenta al casori. En descobrir que la núvia és la Blancaneu, no ho pot creure. A l'instant, intenta assassinar a la Blancaneu, però el príncep ho descobreix i castiga a la reina fent-li dur unes sabates de ferro incandescent i fer-la ballar fins que mor.

Més info (vídeo)

NOTICIES RELACIONADES

AVÍS VEÏNAT CASTELLERS per OK.jpg

Entrada a Plaça de la Vila durant la Diada Castellera de Festa Major

El proper dissabte 19 d'Agost durant la Diada Castellera de Festa Major, només es podrà entrar a plaça pels carrers de la banda muntanya de la Plaça. Per sortir es podran utilitzar tots els carrers.

Llegir més
03 Cartell FMG22_2d8f-02.jpg

Diada Castellera de la Festa Major de Gràcia

El dia 20 d'Agost celebrem la Diada Castellera de la Festa Major de Gràcia. Després de dos anys, tornem a poder fer grans castells per la nostra Festa Major. Recordeu: Dissabte 20 d'agost a les 18h a la Plaça de la Vila.

Llegir més
02 Cartell Vigilies22-01.jpg

Diada de Vigílies i Pilar Caminat

Divendres 19 d'agost no et perdis la baixada del pilar caminat i la Diada de Vigílies de Festa Major. 20h Baixada del Pilar Camiant 20:30h Diada de Vigílies de Festa Major acompanyats dels Xicots de Vilafranca

Llegir més