Castellers de la Vila de Gràcia | Can Musons C/ Alzina 7, Barcelona, 08024 | (+34) 656 981 153 | info@cvg.cat

BLOG

Ali Babà

Categoria: Festa Major

Tipus: Personatge de ficció d'Alí Babà i els quaranta lladres, dins el conte de les mil i una nits.

Origen: Àrab

Creador/a: Tradició oral àrab 

Any: Edat mitjana

Format aparició: Oral + Llibre

 

 

 

Alí Babà, llenyataire amb pocs recursos econòmics, va veure com un grup de quaranta lladres amagava el botí d'un robatori en una cova enmig del bosc. Aquesta cova, davant les paraules «Tanca't, sèsam» es quedava totalment segellat, amb les paraules «obra't, sèsam» s'obria. En veure-ho, Alí Babà va entrar a la cova i va robar part del botí.

El germà d'Alí Babà, Cassir, persona adinerada, descobreix que Alí Babà de sobre te una gran riquesa i aquest l'hi explica el descobriment de la cova. El germà d'Alí Babà va immediatament a la cova, hi entra i és descobert pels quaranta lladres, que el maten a l'instant i l'esquarteren.

En veure que el germà no torna, Alí Babà va a la cova, troba el germà a trossos i se l'endú a casa. Allà, amb ajuda de Marxana (una esclava) i el sastre del poble, recompon el cos per poder-lo enterrar sense que se sàpiga el perquè de la seva mort. Però això fa saber als quaranta lladres que, a part de germà d'Alí Babà, algú més sap el secret de la cova, així que es disposen a eliminar Alí Babà.

El cap dels quaranta lladres es fa passar per comerciant i pica a casa d'Alí Babà demanant aixopluc on passar la nit, amb ell porta 40 grans gerres, en una hi duc oli, en les 39 restants, els 39 lladres. Volen matar-lo durant la nit, però Marxana ho descobreix i mata els 39 de dins les gerres posant oli bullent dins. En anar el cap dels lladres, a buscar els seus «homes», els descobreix a tots morts i fuig.

Per compensar el bon gest de Marxana, Alí Babà l'allibera de la seva condició d'esclava.

Amb el temps, el cap dels lladres es fa comercial i fa amistat amb el fill d'Alí Babà i el convida a sopar a casa. El cap dels lladres té intenció de venjar-se per la mort dels seus homes, però Marxana el reconeix i el mata.

En agraïment, Alí Babà a la Marxana.

Així doncs, finalment, Alí Babà és l'únic que queda en vida coneixedor del secret de la cova.
Més info (betevé)

NOTICIES RELACIONADES

FM24_Portada+Contraportada.jpg

Festa Major Plaça de la Vila 2024

Anem de blau. El blau és el color de la bandera de Gràcia, i per això, les castelleres el duem a la nostra camisa i també dins del nostre cor. Aquest color significa eufòria i decepció, significa esforç, suor i treball, significa comunitat. Anem de blau i enguany li fem un homenatge i veureu una plaça tenyida igual que la veieu en una Diada Castellera.   Celebrant el 100 aniversari de l'estrena d'una de les peces musicals simfòniques més famoses, Rhapsody in Blue, de George Gershwin, us presentem Rapsòdia en Blau, el guarnit de Plaça de la Vila del 2024.   A la plaça hi veureu l'Orquestra Simfònica dels Castellers de la Vila de Gràcia, amb més d'un centenar d'instruments musicals, tots de color blau i tots interpretant alhora aquesta Rapsòdia en Blau, amb un gran piano de cua com a element central. La metròpoli, amb tantes possibilitats com amenaces, ens dona la benvinguda. És en aquesta metròpoli on nosaltres teixim comunitat. A través de comunitats fortes i unides podrem combatre la gentrificació de la nostra Vila, que lluny d'aturar-se, s'expandeix.   Aprofitem aquest text per reivindicar uns preus justos dels lloguers que permetin a la gent de la Vila seguir la festa com s'ha fet sempre: per les veïnes i lliure de la massificació turística.   A la plaça també hi trobareu una instal·lació artística col·laborativa, un mural de creació conjunta per poder fer créixer la Beca Mike Lane dels CVG. Aprofitem també per recordar, un cop més, que el guarnit s'ha de respectar, és l'element característic de la nostra festa i l'hem de protegir.   Els instruments de l'orquestra no són per tocar-los - d'això ja s'encarregaran les artistes a l'escenari -sinó per observar-los i gaudir-los. Nosaltres som gent de festa, però creiem en la festa familiar i participativa en l'ocupació de l'espai públic per xalar, per compartir, per debatre.   Per aquest motiu les nostres activitats són transversals i transgeneracionals. Podreu trobar activitats familiars de tota mena cada dia i, evidentment, concerts i música als vespres, pels joves i pels que no ho són tant.   El més important: els castells. Enguany la Diada Mike Lane i la Baixada del Pilar Caminat seran el dimarts 20 d'agost i la Diada Castellera de Festa Major torna al diumenge 18 al matí, amb els Castellers de Vilafranca, els Xiquets de Reus i els Castellers de la Vila de Gràcia, la colla de la teva vila.   Esperem que us ho passeu d'allò més bé a la nostra plaça; veniu a veure el guarnit, a jugar, a ballar, a gaudir dels castells i a sentir-vos-hi com a casa.   Recordeu, volem una plaça i una festa lliure d'actituds masclistes, racistes i LGTB-fòbiques Descarrega en PDF el nostre programa de Festa Major

Llegir més
IMG_8303.jpg

Concursos de Festa Major

A partir del 3 d'agost us podreu inscriure a les diferents activitats que organitzem a la Plaça de la Vila durant la Festa Major: - Divendres 16 d'Agost: Concurs de Paelles: https://www.inscribirme.com/concurs-de-paelles-festa-major-2024 - Diumenge 18 d'Agost: Dinar Veïnal (Es farà a través de l'App de la colla o el Punt Blau) - Dilluns 19 d'Agost: Tast de Vermuts de Reus https://www.inscribirme.com/tast-de-vermuts-festa-major-2024 - Dimarts 20 d'Agost: Concurs de Tapes Infantils https://www.inscribirme.com/concurs-de-tapes-festa-major-2024 - Dimarts 20 d'Agost: Concurs de Tapes https://www.inscribirme.com/concurs-de-tapes-festa-major-2024 - Dimecres 21: Cargolada Popular (Es farà a través de l'App de la colla)

Llegir més
AVÍS VEÏNAT CASTELLERS per OK.jpg

Entrada a Plaça de la Vila durant la Diada Castellera de Festa Major

El proper dissabte 19 d'Agost durant la Diada Castellera de Festa Major, només es podrà entrar a plaça pels carrers de la banda muntanya de la Plaça. Per sortir es podran utilitzar tots els carrers.

Llegir més