Castellers de la Vila de Gràcia | Can Musons C/ Alzina 7, Barcelona, 08024 | (+34) 656 981 153 | info@cvg.cat

BLOG

Ali Babà

Categoria: Festa Major

Tipus: Personatge de ficció d'Alí Babà i els quaranta lladres, dins el conte de les mil i una nits.

Origen: Àrab

Creador/a: Tradició oral àrab 

Any: Edat mitjana

Format aparició: Oral + Llibre

 

 

 

Alí Babà, llenyataire amb pocs recursos econòmics, va veure com un grup de quaranta lladres amagava el botí d'un robatori en una cova enmig del bosc. Aquesta cova, davant les paraules «Tanca't, sèsam» es quedava totalment segellat, amb les paraules «obra't, sèsam» s'obria. En veure-ho, Alí Babà va entrar a la cova i va robar part del botí.

El germà d'Alí Babà, Cassir, persona adinerada, descobreix que Alí Babà de sobre te una gran riquesa i aquest l'hi explica el descobriment de la cova. El germà d'Alí Babà va immediatament a la cova, hi entra i és descobert pels quaranta lladres, que el maten a l'instant i l'esquarteren.

En veure que el germà no torna, Alí Babà va a la cova, troba el germà a trossos i se l'endú a casa. Allà, amb ajuda de Marxana (una esclava) i el sastre del poble, recompon el cos per poder-lo enterrar sense que se sàpiga el perquè de la seva mort. Però això fa saber als quaranta lladres que, a part de germà d'Alí Babà, algú més sap el secret de la cova, així que es disposen a eliminar Alí Babà.

El cap dels quaranta lladres es fa passar per comerciant i pica a casa d'Alí Babà demanant aixopluc on passar la nit, amb ell porta 40 grans gerres, en una hi duc oli, en les 39 restants, els 39 lladres. Volen matar-lo durant la nit, però Marxana ho descobreix i mata els 39 de dins les gerres posant oli bullent dins. En anar el cap dels lladres, a buscar els seus «homes», els descobreix a tots morts i fuig.

Per compensar el bon gest de Marxana, Alí Babà l'allibera de la seva condició d'esclava.

Amb el temps, el cap dels lladres es fa comercial i fa amistat amb el fill d'Alí Babà i el convida a sopar a casa. El cap dels lladres té intenció de venjar-se per la mort dels seus homes, però Marxana el reconeix i el mata.

En agraïment, Alí Babà a la Marxana.

Així doncs, finalment, Alí Babà és l'únic que queda en vida coneixedor del secret de la cova.
Més info (betevé)

NOTICIES RELACIONADES

AVÍS VEÏNAT CASTELLERS per OK.jpg

Entrada a Plaça de la Vila durant la Diada Castellera de Festa Major

El proper dissabte 19 d'Agost durant la Diada Castellera de Festa Major, només es podrà entrar a plaça pels carrers de la banda muntanya de la Plaça. Per sortir es podran utilitzar tots els carrers.

Llegir més
03 Cartell FMG22_2d8f-02.jpg

Diada Castellera de la Festa Major de Gràcia

El dia 20 d'Agost celebrem la Diada Castellera de la Festa Major de Gràcia. Després de dos anys, tornem a poder fer grans castells per la nostra Festa Major. Recordeu: Dissabte 20 d'agost a les 18h a la Plaça de la Vila.

Llegir més
02 Cartell Vigilies22-01.jpg

Diada de Vigílies i Pilar Caminat

Divendres 19 d'agost no et perdis la baixada del pilar caminat i la Diada de Vigílies de Festa Major. 20h Baixada del Pilar Camiant 20:30h Diada de Vigílies de Festa Major acompanyats dels Xicots de Vilafranca

Llegir més