Castellers de la Vila de Gràcia | Can Musons C/ Alzina 7, Barcelona, 08024 | (+34) 656 981 153 | info@cvg.cat

BLOG

LA PRÈVIA: DIADA DE SANT PERE A REUS

Categoria: Diades castelleres

Santornem-hi a Reus en el marc de la Diada de Sant Pere, preludi de la Festa Major de la capital del Baix Camp. Aquest cop acompanyarem els amfitrions juntament amb els Capgrossos de Mataró.
 
Aquesta visita al Camp és la nostra ocasió de reivindicar-nos a la Zona tradicional, i atenent les dates en les que ens trobem, també és una oportunitat per demostrar tota la feina que hem dut a terme aquests primers mesos de temporada! Així que tots preparats, i “fot-li Cap a Reus”!
 
On?
 
Reus és una de les múltiples poblacions de la zona tradicional on s’han mamat castells des de sempre, sobretot pel fet de trobar-se a tocar del Tarragonès i l’Alt Camp. Es tracta d’un dels municipis on ja s’hi varen bastir castells de 9 al segle XIX, concretament el 4d9f l’any 1884, a mans dels Xiquets de Valls. Ja ben entrat el segle XX, l’any 1948 s’hi celebrà el setè concurs de castells ( el primer i únic fet a la localitat del Camp), en el Marc de la II Fira Sectorial de Mostres de la Província. El muntatge del mateix neix arran d'una polèmica sorgida en un diari provincial on es manifestava els dubtes sobre la continuïtat vallenca en l'hegemonia castellera.
 
D'aquesta manera hi participaren les tres millors colles del moment: els Nens del Vendrell i les dues colles vallenques, la Muixerra de Valls —actual Colla Joves Xiquets de Valls— i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La victòria en aquella ocasió va ser pels predecessors dels diables vermells.
 
No obstant és a partir de 1981 quan l’activitat castellera és contínua arran de la fundació dels Xiquets de Reus. Els de la camisa marró avellana han fet de Reus una població amb solera castellera, bastint les millors construccions a casa, i durant diversos anys van viure la seva particular rivalitat amb una segona agrupació al municipi, els Ganxets de Reus, colla en actiu des de 1992 fins l’any 2005, quan s’oficialitza la dissolució.
 
Reus ha engrandit la condició castellera amb la creació de la Diada del Mercadal. Aquesta actuació es realitza els anys imparells (és a dir aquells on no es celebra Concurs) el primer cap de setmana d’octubre, i s’hi procura portar les millors colles del panorama. És en el marc d’aquesta Diada on s’han pogut veure les millors construccions fetes a Reus. Destaquen diversos 2d9fm a mans de Minyons de Terrassa i Castellers de Vilafranca, el pd8fm a càrrec dels verds i la Vella, el 3d9fp dels vilafranquins, i especialment el 4d9sf descarregat pels Minyons l’any 2001, el darrer dels malves. Cal també tenir en consideració els intents no reeixits de 2d8sf de la Colla Joves l’any 2005, a pocs segons de coronar-se, com també de 4d9fp per part dels membres de la Vella. Altres consecucions notables són el primer 5d8 amb el pilar a mans dels verds, com també el primer 9d8 descarregat, en aquest cas pels vallencs de la camisa rosada. Per últim cal esmentar que el primer pd7f descarregat en 26 anys es va recuperar en la IIª Diada del Mercadal, quan els Castellers de Vilafranca l’assolien l’any 1995 (el darrer datava de l’any 1969 a mans dels Nens del Vendrell).
 
Els CVG hem actuat a Reus diverses ocasions. Destaquen les participacions en les diades de Sant Pere, de gran record per tots. No obstant també hem participat en la Diada dels Xiquets de Reus en un parell d’ocasions, com també la Diada del Pallol, l’any 2011.
 
Amb qui?
 
Xiquets de Reus: La colla del Baix Camp neix l’any 1981, i es tracta d’una de les agrupacions que més ha evolucionat en els darrers dos cursos. L’any passat van tornar a repetir el 3d9f en tres ocasions, a més de seguir presentant resultats boníssims amb el 2d8f o el 5d8.. Enguany l’inici dels de la camisa avellana ha estat més tranquil que en les darreres temporades. Amb diversos 3d8 al sarró, i una consecució descarregada sobre el 2d7 i el 4d8 respectivament, es presenten a la primera cita de l’any amb ganes de demostrar l’autèntica vàlua que atresoren.
 
Capgrossos de Mataró: Històricament són un referent per les colles de la zona no tradicional i un exemple casteller. La passada temporada va ser irregular, si bé en xifres globals segurament va ser el millor de la seva història. Enguany els blaus van començar tranquils, malgrat l’incident amb el 2d8f a Gràcia, que va ser un entrebanc a la progressió iniciada. Com a colla gran que són, varen rescabalar-se fa uns dies pel seu aniversari, tot estrenant d’una atacada el 4d8p, el 7d8 i descarregant el pd6. Aquest cap de setmana tenen doblet, actuant dissabte a Reus, i diumenge a Vilassar. Dos compromisos d’alçada, i que poden catapultar als mataronins a preparar el darrer mes abans de les Santes amb moltes aspiracions!

NOTICIES RELACIONADES

Cartell Dones 36.jpeg

Diada Castellera de les Dones del 36

Diumenge 17 de setembre  a les 12 de migdia celebrem la Diada Castellera de les Dones del 36 amb els Castellers de Sants i els Castellers d'Esplugues.

Llegir més
Cartell Grassot_Baix.jpg

Diada Castellera Festa Major del Camp d'en Grassot 2023

Diumenge 2 de Juliol de 2023 celebrem la Diada Castellera de la Festa Major del Camp d'en Grassot a la Plaça de la Sadeta. En aquest edició ens acompanyaran els Castellers de Lleida i els Castellers del Poble Sec

Llegir més
CARTELL ANIVERSARI_CVG.jpg

Diada Castellera del XXVI Aniversari

Diumenge 21 de maig celebrem la Diada Castellera del XXVI Aniversari de la Colla.   El dia començarà a les 8 del matí amb les matinades, amb inici a la Plaça de la Vila de Gràcia i final a Can Musons.   A les 12h realitzarem la Diada Castellera a la Plaça de la Vila acompanyats per la Jove de Tarragona, Capgrossos de Mataró i els Nens del Vendrell.   Per acabar la celebració, a partir de les 18h, gaudirem d’un concert de Les que Faltaband als Jardins Manuel Torrente.

Llegir més