Castellers de la Vila de Gràcia | Can Musons C/ Alzina 7, Barcelona, 08024 | (+34) 656 981 153 | info@cvg.cat

BLOG

LA PRÈVIA: DIADA DE SANT MEDIR

Categoria: Diades castelleres

Aquest diumenge ens anem a Sants! Quina bona manera per baixar els calçots del dia abans, tot fent castells per iniciar la Setmana Santa. Compartirem plaça amb els amics borinots, com també amb els gausacs de Sant Cugat.
 
On?
 
Enguany actuarem a la Plaça de Sants, on ja hi vàrem actuar fa tres cursos, en el marc de la mateixa Diada de Sant Medir. El barri de Sants és i ha estat testimoni de grans castells, òbviament de la mà dels amfitrions, com també d’altres colles. Sants té com a millor castell vist el 2d9fm, descarregat tant pels borinots, Minyons i Vilafranca. Cal destacar l’intent no reeixit de 4d9fp fet pels vilafranquins, castell inèdit a la ciutat de Barcelona. Pels CVG Sants destaca per ser l’espai on vàrem anotar-nos el segon 4d8 del nostre historial, més de dos anys després del primer.
 
Quan i per què?
 
Aquest diumenge dia 15 celebrem la Diada de Sant Medir, festivitat que es celebra el 3 de març, juntament amb castellers de Sant Cugat i Castellers de Sants. Ho fem aquestes tres colles ja que són les localitats on es commemora aquest sant. La ubicació d’aquesta diada és rotatòria, i el proper any 2017 la celebrarem al Sant Cugat.
 
La llegenda de Sant Medir ens explica que el Bisbe Sever, perseguit pels romans en l’època de la persecució de cristians, va decidir fugir i emprendre un romiatge cap a Sant Cugat, on es trobà al pagès Medir plantant faves. El Bisbe li explicà el motiu de la seva fugida i li demanà que si algú preguntava per ell, respongués amb la veritat. Que digués que, mentre sembrava les faves, el Bisbe havia passat per aquell indret. Un cop va marxar el Bisbe, les faves començaren a créixer de manera miraculosa. Quan arribaren els romans, aquests no creieren la paraula de Medir.
 
L’altre fet que commemora aquest dia és la història del forner Josep Vidal i Granés. Vidal era una persona molt malaltissa i s'encomanà a Sant Medir, prometent-li que en cas de curar-se aniria cada any en pelegrinatge fins a la seva ermita, i que ho difondria per intentar estendre la devoció al Sant. I així va ser com el 1830 Josep Vidal inicià el primer romiatge a Sant Medir, convidant a la Vila de Gràcia a acompanyar-lo oferint dolços del forn a aquells que l’acompanyessin.
 
Amb qui?
 
Castellers de Sants. els borinots: Fundats el 1993 són ja des de fa anys una de les colles punteres del panorama casteller. El curs passat van mantenir registres amb el 2d9fm, dos descarregats, si bé no van poder abordar el pilar emmanillat. La gran quantitat de castells de nou assolits, i especialment les maneres amb què ho van fer, sumat al treball específic de 5d9f, fa preveure un 2016 potent dels grisos!
 
Castellers de Sant Cugat: Fundats el 1996, els de la camisa verd Collserola van sorprendre el curs passat amb una actuació de traca i mocador per la seva Diada, tot anotant-se el 5d8 a la primera temptativa, com també descarregant el pd6. Atenent el bon domini dels bàsics de vuit fets el curs passat, enguany els hi toca fer-se forts en la gamma alta de 8, amb el retorn del 2d8f al seu programa, o altres castells de gamma alta de 8.

NOTICIES RELACIONADES

Cartell Dones 36.jpeg

Diada Castellera de les Dones del 36

Diumenge 17 de setembre  a les 12 de migdia celebrem la Diada Castellera de les Dones del 36 amb els Castellers de Sants i els Castellers d'Esplugues.

Llegir més
Cartell Grassot_Baix.jpg

Diada Castellera Festa Major del Camp d'en Grassot 2023

Diumenge 2 de Juliol de 2023 celebrem la Diada Castellera de la Festa Major del Camp d'en Grassot a la Plaça de la Sadeta. En aquest edició ens acompanyaran els Castellers de Lleida i els Castellers del Poble Sec

Llegir més
CARTELL ANIVERSARI_CVG.jpg

Diada Castellera del XXVI Aniversari

Diumenge 21 de maig celebrem la Diada Castellera del XXVI Aniversari de la Colla.   El dia començarà a les 8 del matí amb les matinades, amb inici a la Plaça de la Vila de Gràcia i final a Can Musons.   A les 12h realitzarem la Diada Castellera a la Plaça de la Vila acompanyats per la Jove de Tarragona, Capgrossos de Mataró i els Nens del Vendrell.   Per acabar la celebració, a partir de les 18h, gaudirem d’un concert de Les que Faltaband als Jardins Manuel Torrente.

Llegir més